BMW M5 met M xDrive: de eerste foto's en informatie

Als BMW een persbericht over een nieuwe M5 (F90) de deur uitdoet, spitsen wij onze oren. Dus, voor de draad ermee: pk's, Newtonmeters en sprinttijden willen we weten. 

Psych! Natuurlijk geeft BMW dit soort essentiële informatie nog niet vrij, u heeft duidelijk geen idee van hoe de moderne teasercarroussel werkt. Als je een enorm gewild model lanceert, dan zuig je middels een goed uitgekiende PR-strategie, verdeeld over heel veel persmomentjes, nog voor de daadwerkelijke lancering de laatste druppel merg uit de botten. Want zomaar een auto onthullen is zó 1996. In de geruchtenmolen zingen overigens waarden van 608 pk en 700 Nm rond (nu 560 pk/680 Nm).

Wat krijgen we dan wel? Ten eerste een set officiële afbeeldingen van een M5 met camouflagejas. U ziet nog net de wat grotere luchtinlaten, de flink gedimensioneerde wielkasten en dito wielen (19" met 20" optie) plus remmen. Logisch: want we hebben het over een auto die ergens bovenin zijn toerenbereik ruim 600 pk aan de dag legt. Verder zit de auto onder de tape, waardoor we niet eens het carbon dak (lager zwaartepunt) zien. Eigenlijk hadden ze die foto's net zo goed weg kunnen laten.

Een tweede brokje informatie komt in de vorm van het verbruik en de uitstoot: de nieuwe M5 heeft een opgewaardeerde versie van de 4,4 liter V8 die ook in de huidige M5 ligt. Onder andere de inspuitdruk werd verhoogd tot 350 bar. Gecombineerd verbruikt de nieuwe M5 10.5 l/100 km (de huidige doet 9,9l/100km) met een uitstoot van 241 g/km. Dan weet u alvast dat u in Nederland krom mag gaan liggen voor de BPM-taks: boven de 169 gram uitstoot betaalt u over elke gram CO2 een weerzinwekkende €476, want alles wat leuk is moet kapotbelast worden. Gelukkig praten M5-eigenaren niet over geld, dat is er gewoon.

Dan het derde bot dat BMW M de lezer toewerpt, en tevens het meest interessante. Dit is een bevestiging van wat we in de basis al wisten: de nieuwe M5 krijgt vierwielaandrijving. Dit is geen gewone xDrive, zoals gewone BMW's hebben. Neen, voor een M-product is alleen M xDrive goed genoeg: een scherper afgesteld AWD-systeem met meer instelbaarheid dan de gemiddelde gebruiker nodig heeft. Dat maakt verder niet uit, veel keuze is altijd goed. 

M xDrive houdt in dat BMW's xDrive-systeem is gekoppeld aan een actief M-differentieel (0-100% sperwerking) en een M-specifieke software. De nadruk blijft op achterwielaandrijving liggen, pas als er te veel kracht of draaimoment is voor de achterwielen dan wordt de vooras bijgeschakeld. Overigens kan de liefhebber de aandrijving op de voorwielen helemaal uitschakelen, waardoor je de facto in 2WD-modus een RWD M5 overhoudt, met 50 kg aan extra dood gewicht.

In principe laat de software de gebruiker kiezen uit vijf standen. De eerste en meest conservatieve, 4WD met DSC ingeshakeld, wordt standaard gekozen zodra de motor gestart wordt. Hierna kan de bestuurder kiezen voor M Dynamic Mode (MDM), met een veel sportiever profiel maar nog steeds met DSC-nanny ingeschakeld. 

Wie het aandurft om de DSC uit te schakelen, heeft de keuze uit drie profielen: 4WD, 4WD Sport en 2WD. In het laatste geval moet je wel weten wat je doet, want een veiligheidsnet is er niet echt. Dat kan -gezien de overmoed van sommige chauffeurs- nog wat leuke klusjes bij de schadehersteller opleveren.

Tot slot getroost BMW zich veel moeite om te onderstrepen dat de nieuwe M5 een alleskunner wordt. In de zachtste stand is de auto zeer bruikbaar voor alledaags gebruik en dankzijn de xDrive is het ding bovendien overal inzetbaar. Natuurlijk, u komt nog steeds niet in de buurt van het verbruik van een 520d, maar daar staat tegenover dat er op afroep zo'n 600 Teutoonse trappelpaarden beschikbaar zijn.

Op een later, nog niet gedefinieerd tijdstip, onthult BMW de nieuwe M5. Dit kan de IAA in Frankfurt zijn (september 2017) of, als ze het echt willen rekken, de Autosalon van Genêve (maart 2018). We houden u op de hoogte.