Ook Ford geeft het op en schuift waterstof op lange baan

Damn, weer een autofabrikant die afhaakt. Waterstof is nog altijd een interessante optie voor een emissievrije wereld (Autobahn <3 waterstof), maar steeds minder automakers zijn dat met ons eens. 

In 2013 kondigde Ford een samenwerking met Mercedes en Nissan aan om samen een brandstofcel te ontwikkelen. Weinig zo mooi als een auto waar alleen natte winden uitkomen bij wijze van emissies. De waterstofauto met zijn brandstofcel is veelbelovend door pure goedheid en een Libelle-abonnement de grote actieradius en korte tanktijd. Die tijden zijn voorbij. Ook Ford heeft er geen zin meer in.

De automaker uit Detroit noemt waterstof nu een belangrijke langetermijnoplossing "for improving energy security and diversifying our energy sources". Het zit 'm in de lange termijn en de vage doelen. Vrij vertaald betekent dit dat Ford waterstof op de lange baan heeft geschoven. Binnen nu en een paar Paasfeesten hoeven we er weinig van te verwachten.

Het grote probleem met waterstofauto's is dat ze een infrastructuur vereisen die gewoon nog niet bestaat. In Californië zijn op dit moment 33 waterstofstations. In de VS zijn er in totaal 35. Dat zegt veel. Net als het volgende overigens; 33 is ook aantal waterstofauto's dat in Nederland rondrijdt. That's it. Misschien heeft Ford wel gewoon gelijk.