Extreem kleine instapmotor voor nieuwe Mercedes A-Klasse

Zonder blikken of blozen 50.000 euro op een nieuwe Benz stukslaan en toch een bescheiden 1.2 onder de kap, dat wordt in de toekomst realiteit voor menig Mercedesbezitter. Das Haus ontwikkelt de torretjes voor het A-platform.

Wie een Mercedes-Benz koopt, die wil luxe, comfort en een moeiteloos draaiende motor met altijd voldoende reserve, right? Wrong. Sinds de Duitsers vol op het verkooporgel zijn gegaan krijgt de onderkant van de markt volop aandacht. En met succes: de tweede generatie A-Klasse is een (terecht) schot in de roos. Vooral de sportief aangeklede versies met een niet-zo-sportieve motor doen het goed, en zo verkocht Mercedes vorig jaar voor het eerst meer dan 2 miljoen auto's. World domination!

Tegenover het grote voordeel van een nieuw instapmodel (veel meer verkopen) staat als nadeel dat je winstmarge onder druk komt te staan, maar met genoemde sportieve opsmuk en andere opties wordt ook op elke A-Klasse nog prima verdiend. Zelfs op de niet-zo-premium 1.5 dCi'tjes die uit het rek van gelegenheidspartner Renault komen en de eigen 102 pk 1.6 benzinemotoren. Het is allemaal efficient en voldoende voor onze snelwegen met een Vmax van 100 km/u, maar als we eerlijk zijn hebben dit soort blokjes niets te zoeken in een auto met een Mercdes-logo.

Voor de volgende generatie A-Klasse zet Mercedes de ingeslagen weg van downsizing door, en als we realistisch zijn kunnen ze ook moeilijk anders. Auto's moeten schoner, en met de nieuwste technologie haal je meer uit een klein blokje dan ooit tevoren. De huidige A-Klasse heeft een 1.6 of 2.0 benzinemotor, de volgende generatie krijgt in ieder geval een 1.2 en een 1.4, zo meldt Autocar.

Beide blokken (codenaam M282) hebben vier cilinders en komen tot stand in samenwerking met partner Renault-Nissan. Naast de nieuwe A-Klasse, die in Q2 van 2018 komt, vindt de motor zijn weg naar platformgenoten GLA, CLA en ook de B-Klasse. De 2.0 blijft sowieso behouden, want aan de andere kant van het spectrum krijgen we weer een ballin' A45 AMG, met minstens 400 pk (nu 381). Dit topmodel krijgt een AMG-specifieke M133-motor, met expertise van Mercedes' F1-motorendivisie in Brackley. Een uitstekende strategie: de show stelen met een beestachtige kleine AMG en ondertussen in de echte wereld je helemaal sufverkopen aan meer betaalbare instappers. 

Naast genoemde modellen gaande nieuwe instapblokjes hun weg vinden naar de productieversie van de (gladgestreken) A-Klasse sedan en een te lanceren instap-SUV onder de GLC: de GLB. Vanwege de architectuur (dwarsgeplaatst) hoeven we naar verluidt niet bang te zijn dat de ecomotor doorstoot naar de hogere Benz-regionen. S-Class 1.2 averted. 

Foto: Mercedes-CEO Dieter Zetsche doet lekker casual voor een ingepakte nieuwe A-Klasse.