Minister Kamp: "Ik heb geen verstand van omkoping"

Henk Kamp had in 2006 zijn privéauto beter niet naar de importeur kunnen brengen die al jaren schimmige dealtjes sloot met politie en Defensie. Zeker niet omdat Kamp destijds minister van Defensie was.

Kleine spoiler alert: glas, plas, was. Kamp bracht in 2006 zijn Audi TT naar Pon. Dat bedrijf - en in het bijzonder de politie - heeft nogal wat op zijn kerfstok. Twee voormalige Defensiemedewerkers die douceurtjes van PON kregen, staan terecht voor corruptie. Kamp kreeg ook cadeaus, maar staat niet terecht en werd nooit ook maar gehoord. Curieus.

Kamp reageert nu op de hesjtek ophef en stelt dat hij zijn auto niet naar Pon had moeten brengen voor onderhoud. Hij blijft echter schimmig over de vraag of hij wist dat hij korting kreeg. "Als ik een factuur krijg van 1200 euro, en er zit een korting op van het autobedrijf, dan moeten ze dat zelf weten. Ik heb daar niet om gevraagd. Ik vraag nooit om korting. Ik heb daar ook geen verstand van." Geen verstand van omkoping,  de facto - maar hoe herken je het dan? En belangrijker: wist de minister nu wel of niet dat-ie gematst werd?

Als Kamp wist dat hij korting kreeg, lijkt hij als minister wel degelijk dubieus te hebben gehandeld. Vooral omdat hij destijds minister van Defensie was - en Pon opdrachten van dit ministerie hoopte binnen te hengelen. Eerder zei hij dat hij geen idee had van de korting. Als dat toch anders blijkt te zijn, dan valt hem wel degelijk iets te verwijten. Stelt u zich voor: een politieke crisis om een Audi TT en wat gratis navigatiecd'tjes.