Is dit dan het einde van Ubers CEO?

Travis Kalanick is de CEO van Uber. En Travis Kalanick zit nu voor de zoveelste keer in de problemen. Deze keer echt ernstig.

Volgens elke denkbare maatstaf heeft Uber te maken gehad met een haatcampagne. Niets wat het bedrijf deed, was goed. Toen het bijvoorbeeld klanten oppikte terwijl normale taxibedrijven niet reden omdat Donald Trump weer eens een ondeugende beslissing had gemaakt, werd Kalanick gezien als Hitler zelf. De fallout wat dat betreft was totaal onrechtvaardigbaar. Kalanick en zijn medewerkers wilden gewoon niet staken.

Nu is er echter een nieuw hoofdstuk in de actiejournalistiek die Kalanick liever vandaag dan morgen onder een Uber ziet lopen. Een hooggeplaatste Uber-manager heeft het medisch dossier bemachtigd van een vrouw die in december 2014 werd verkracht door een Uber-chauffeur. Intern werd getwijfeld aan de waarachtigheid van haar verhaal - ook door Kalanick. Vandaar. (Ja, WTF, alsnog. De dader heeft levenslang gekregen.)

De daden van de manager stralen nu af op Kalanick. En terecht. Waarom is deze figuur niet eerder ontslagen dan vorige maand? Maar nog pregnanter dan die vraag: waarom kreeg Kalanick het dossier onder ogen en waarom werd het ongure type dat die gegevens hosselde, niet op staande voet ontslagen? Waarom heeft Kalanick dat niet gedaan, en daarmee samenhangend: is dit dan eindelijk de doodsteek voor de Uber-CEO?