Gemeente betaalt mee aan verbeteren auto's

De gemeente Rotterdam trekt binnenkort de portemonnee voor mensen die hun auto's aanpassen. Niet voor nieuwe spoilers, andere velgen of een stukje chip-tuning, maar om oude bakken zuiniger te maken voor die zinloze milieuzone die de havenstad heeft. 

Het is best lullig als je in Rotterdam woont, een iets oudere auto voor de deur hebt staan en de gemeente plots besluit dat je een deel van je woonplaats niet meer mag bezoeken met je bolide. Alleen maar omdat je vierwieler iets te veel CO2 uitstoot als je langs die cruiseschepen rijdt die de verbrande stookolie met bakken tegelijk over de havenstad uitstrooien.

De oplossing voor de gemeente: je auto compleet laten slopen, een premie opstrijken en een andere auto kopen die wel aan de eisen voldoet. Bracht je dat oude barrel naar de sloop, dan gaf de gemeente Rotterdam je tussen 1.000 en 2.500 euro subsidie. 

Nu is er ook een andere oplossing. De gemeente is akkoord gegaan met een nieuwe regeling die subsidies uitdeelt bij het schoner maken van vervuilende oude auto's door bijvoorbeeld een katalysator te installeren of een elektrische motor te plaatsen. Autobezitters kunnen dan 50 procent van de kosten tot een bedrag van maximaal 750 euro aanvragen bij de gemeente. Beter voor het milieu en vaak goedkoper dan slopen.

Al met al een goed plan van de Rotterdammers, is het alleen jammer dat het pas zo laat komt. Ondertussen hebben al bijna 5.000 inwoners hun oude barrel naar de sloop gebracht en van de 15 miljoen euro in de originele slooppot is nog slechts drie miljoen euro over. De stad had geld kunnen besparen door de ombouwregeling veel eerder in te voegen. Dat was ook een stuk beter geweest voor het milieu, al betwijfelen we of dat een sterk argument is aangezien de cruiseschepen ook nog steeds welkom zijn.