Het wordt saai: de Porsche Cayenne is ook al een Dieselgatebak

U verwacht het niet, maar er is mogelijk alweer een sjoemelende automaker ontmaskerd.

We bereiden ons al tijden voor op een overzichtstopic met een complete lijst van alle auto's en motoren die ontoelaatbaar veel troep uitstoten. Dat blijkt elke dag weer onbegonnen werk.

We wilden ooit beginnen met een overzicht van Volkswagens die niet deugen, maar toen bleek het hele Volkswagen-concern geïnfecteerd en daarna volgde een eindeloze stroom slecht emissienieuws dat ook andere merken trof. Ondertussen druppelt er ook met de regelmaat van de klok nieuw nieuws binnen over voorheen onbekende kuchende paarden uit de stal van de Volkswagen Group.

Het laatste verdachte exemplaar is de Porsche Cayenne. De zescilinder TDI zou veel meer uitstoten dan toegestaan. Der Spiegel bracht het nieuws dit weekend als eerste en kennelijk kon het Duitse ministerie van Transplovt zichzelf niet overtuigen dat het om fake news ging. Er is een onderzoek gelast.

Porsche zei niets van de gevonden testwaarden te begrijpen en sputterde tegen dat emissies afhankelijk zijn van belading en wat dies meer zij. We hebben vast een aanwijzing voor de Duitse inquisitie: deze Cayenne-motor komt oorspronkelijk van Audi. (Nudge-nudge, hint-hint, wink-wink, saynomore-saynomore.)