Tesla wil India veroveren

Er wonen dik 1,3 miljard mensen in India, maar het land telt slechts enkele tientallen miljoenen auto's. Toch denkt Elon Musk dat Tesla een slag kan slaan in het veelbelovende land.

India is nu wellicht arm, maar het land blijft niet altijd arm. Een kastensysteem is niet enorm bevorderlijk voor het stijgen op de sociaal-economische ladder, maar de middenklasse groeit er wel degelijk. India zou zelfs een kapitalistisch succesverhaal genoemd kunnen worden. Maar de triomf is niet compleet als de auto enkel een speeltje voor de elite blijft.

Tesla is op een bepaalde manier in een prima positie om India te veroveren. Het land heeft verschillende technologische fases overgeslagen. Een vast telefoonnetwerk hebben Indiërs nooit gehad, ze gingen direct over op mobiele telefonie. Hetzelfde gebeurt nu met elektriciteitsvoorziening; geen netstroom en gedoe met kabels, maar zonnecellen plaatsen al naar gelang de lokale vraag. Misschien kan India het hele fossiele hoofdstuk uit de auto-industrie ook wel overslaan. 

Dat is waarom Tesla een kans ziet, maar er zijn veel problemen. India heft een bestraffend importtarief van 125 procent op geïmporteerde auto's. En Tesla's zijn al niet goedkoop. Vandaar dus dat Musk de Indiase regering probeert te bewegen een uitzondering te maken voor zijn heilzame accu-auto's.

Waarschijnlijk zal Musk worden verleid om te produceren in India, maar dat is een paar bruggen te ver. Het land beschikt niet over een infrastructuur die (massa)productie een haalbare kaart maakt. De groei van een elektrisch wagenpark zal zonder succesvolle onderhandelingen dus nog wel even op zich laten wachten.