Eerste Tesla-dode? Dikke eigen schuld

Die Amerikaan die zichzelf - uiteraard postuum - een Darwin-award bezorgde door zijn zelfrijdende auto ernstig zelf te laten rijden, had dat aan euhm...zichzelf te danken. Dat concludeert de Amerikaanse verkeersveiligheidsraad NTSB.

Nadat Joshua Brown overleed na een tragisch ongeluk, werd natuurlijk gretig de mogelijkheid opengehouden dat Tesla's systeem had gefaald en de zelfrijdende auto niet veel meer was dan een passing fancy. Zoals die allejezus grote mobiele telefoons ooit. Die gretigheid moet worden beantwoord met harde feiten. Hier komen ze.

Eerste feit, edelachtbare scherprechters: Joshua Brown wilde vermoedelijk iets te graag een Goed Verhaal kunnen vertellen. Tijdens zijn fatale rit had hij 37 minuten zijn handen aan het stuur moeten houden. Hij deed dat slechts 25 seconden. Dat bleek niet genoeg, tot ieders niemands verrassing. Wat bleek is dat hij vele waarschuwingssignalen van zijn auto heeft genegeerd en moedwillig 'papa kijk zonder handen' bleef rijden.

Tweede feit, oh inquisiteurs: Tesla's systemen werkten niet verkeerd. Het gaat wellicht wat ver om te concluderen dat deze  negatie onherroepelijk leidt tot de conclusie dat ze 'dus' goed werkten, maar het waren niet de waarschuwingen en systemen die tot Browns dood hebben geleid. Het negeren ervan wel.

Derde feit: in tegenstelling tot wat een eerder getuigenverslag suggereerde, keek meneer Brown niet naar Harry Potter toen hij zijn leven verloor. Wat de vraag oproept wat de fok hij dan wel aan het doen was terwijl de ex-Navy Seal en/of zijn Tesla zich in een vrachtwagen boorde.