Ricciardo wint in Baku, drama voor Verstappen

Een knettergekke race in Azerbeidzjan levert safety cars, een rode vlag en een hoop ongelukken op. Uiteindelijk pakt compleet onverwacht Daniel Ricciardo de overwinning, maar nog opvallender is de P3 van Lance Stroll.

Jawel, je leest het goed: Lance Stroll op P3. De Canadees die met een kruiwagen geld van zijn vader de F1 in is gedragen profiteert van alle chaos op de baan en ziet de ene na de andere coureur voor hem verdwijnen met problemen of straffen. Het brengt hem naar de tweede plek. In de laatste paar ronden jaagt Bottas, die in de eerste ronde helemaal terugvalt met een zelf veroorzaakte lekke band, nog op Stroll, maar hij lijkt tekort te komen. Toch weet hij letterlijk in de allerlaatste meters de Canadees in te halen. P2 voor Bottas, maar een indrukwekkende P3 voor Stroll.

De gifbeker gaat helemaal leeg voor Max Verstappen dit seizoen. Na een prima start ligt hij na twaalf ronden op P4 waar hij de derde plaats van Perez kan aanvallen. Terwijl hij midden in zijn gevecht zit, ontstaat er een probleem met de motor. Rook uit de achterkant, terug naar de pits, uitstappen en uithuilen. Drama in een race waar hij gezien het verloop voor een overwinning had kunnen gaan...

Vanaf het uitvallen van Verstappen wordt het enorm chaotisch in Azerbeidzjan. De safety car komt op de baan voor een kapotte auto van Kvyat en mag na binnenkomst meteen weer naar buiten door rotzooi op de baan. Bij de tweede herstart gaat het helemaal fout en rammen Perez en Ocon elkaar. Raikkonen baalt ook, omdat hij door de rotzooi rijdt en een lekke band krijgt. Tijd voor een volgende safety car die overgaat in een rode vlag om alle rommel op te ruimen. 

Een opvallend gevecht tussen Hamilton en Vettel. Achter de safety car knalt Vettel achter tegen Hamilton aan. Volgens Vettel een brake test en hij komt boos naast Lewis rijden en ramt hem in de zijkant. Bizar! De wedstrijdleiding geeft uiteindelijk Sebastian Vettel een tien seconden stop and go, maar Hamilton laat op de radio al weten die straf veel te laag te vinden. Doordat Hamilton naar binnen moet voor problemen met zijn hoofdsteun komen de twee kemphanen toch weer bij elkaar in de buurt op de baan. Helaas levert dat geen gevecht meer op, maar de toon is gezet tussen die twee voor de rest van het seizoen.