Renault is tevreden met betrouwbaarheid huidige F1-motor

Great news! Renault, de fabrikant die in de eerste ronden van Azerbeidzjan de helft van al zijn motoren uit zag vallen, laat weten dat het helemaal snor zit met de betrouwbaarheid ervan. De Fransen gaan nu aan het vermogen werken.

Het ging de laatste races niet altijd even goed met de Renault-krachtbronnen, waarbij vooral Max Verstappen het moest ontgelden. De Fransen laten bij monde van technisch directeur Remi Taffin echter weten geen vuiltje aan de lucht te zien voor wat wat de betrouwbaarheid aangaat. De laatste races werd er uit angst voor gridstraffen nog met een oudere specificatie gereden, en inmiddels zijn de issues die er waren op de testbank opgelost, aldus een opgewekte Taffin. Uiteraard willen wij zijn goede humeur niet verpesten, maar ook Honda boekte allerlei progressie op de testbank, member?

In alle eerlijkheid: in Baku leek het probleem van Max weliswaar bij de motor te liggen, de race ervoor was het een accu en de race daarvoor een onbehouwen Bottas. Allebei zaken waar Renault geen invloed op uit kan oefenen.

Voor Renault stond betrouwbaarheid het hele seizoen al stijf bovenaan: de V6 werd bewust niet tot het uiterste gedreven omdat het belangrijker was de boel heel te houden. Deze push kan nu gaan beginnen, Taffin is van plan het verschil in pk's en topsnelheid ten opzichte van de Mercedes- en Ferrari-motoren in te lopen. 

Een oplettende toeschouwer merkt hierbij overigens op dat hier in Baku al mee begonnen is, toen maakte Renault bekend zo'n 0,2 seconden per rondje sneller te zijn, wat overeenkomt met zo'n 10 pk extra. Zoals altijd is niets in de F1-wereld zwart-wit en ligt de waarheid tussen uitspraken van motorbouwer en klantteam vaak ergens in het midden.

Betekenen de uitspraken dat Renault in Oostenrijk dan eindelijk zijn 2017 MGU-K gaat monteren? Nee, dat niet. Taffin laat in gesprek met Motorsport.com weten dat dit 'ergens later dit jaar wordt'. Baby steps.