Franse tak Volkswagen rommelde met bijna miljoen verkopen

Het houdt niet op, niet vanzelf. Nu weer zou de Franse divisie van het Volkswagen-concern voor 800.000 auto's verkeerde informatie aan het Duitse hoofdkwartier hebben gepresenteerd.

Bedrog heeft de nare gewoonte om uit te komen. Wij vragen ons dus af hoe zweterig de directie van Volkswagen Frankrijk werd toen ze in september 2015 hoorden van Dieselgate. Als zelfs dat uitkwam, dan moest hun boekhouding met de Franse slag op een bepaald moment ook aan het licht komen. En dat gebeurde ook. Een intern rapport waarin de praktijken beschreven werden, kwam op 24 april onder ogen van algeheel opperhoofd Matthias Müller. Dit verklaart ook het recente ontslag van de directeur van VW Frankrijk.

Wat deden de Fransen nu? Nou, ze claimden duizenden auto's van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat te hebben uitgeleverd om in een goed blaadje te komen bij hun oostelijke overlords. Het duurde echter maanden en soms zelfs jaren voordat de auto's werden geregistreerd. In totaal werd verkeerde informatie verstrekt over 800.000 wagens om de cijfers op te poetsen.

De enige manier om de verkopen niet te laten crashen, is dit bedrog doorzetten. Dat is dan ook jarenlang gebeurd. Al sinds 2010 zouden de Fransen sjoemelcijfers presenteren. We vragen ons af welk schandaal hier nu weer op volgt.