Twijfels over legaliteit van Verstappens vleugel

Hoewel straatauto's van Ferrari, McLaren en Lamborghini ruimschoots gebruikmaken van actieve aerodynamica, is het in de Formule 1 nog steeds verboden. Concurrenten vragen zich af of Max Verstappen zich met zijn voorvleugel wel aan de regels houdt.

F1-teams zouden geen F1-teams zijn als ze niet af en toe proberen de regels te omzeilen. Hoewel het bodywork van een F1-racer nauwelijks mag bewegen tijdens het racen, proberen teams altijd nieuwe dingen uit. Ferrari had aan het begin van het seizoen nog een gleuf in de vloer die te veel kon bewegen. Het idee was dat daardoor op hoge snelheid meer lucht naar de diffuser werd geduwd, waardoor er meer downforce ontstond. Uiteindelijk dwong de FIA de Italianen het design in Azerbeidzjan aan te passen. Dat de Ferrari's de Mercedessen daarna niet konden bijhouden in de snelle bochten op Silverstone had daar ongetwijfeld mee te maken.

Ondertussen is de aandacht verschoven naar de auto van Max Verstappen. De voorvleugel die de Red Bull gebruikte in Engeland lijkt op sommige foto's bijzonder flexibel te zijn. Het gaat dan vooral om het buitenste randje van de vleugel dat bij hogere snelheden naar beneden buigt.

Doordat de vleugel bij hogere snelheden anders is gevormd, wordt de lucht in een andere richting gestuurd en dat zou dan weer allerlei voordelen op leveren. Andere teams vragen zich ondertussen af of dit wel mag, al is er nog geen officieel onderzoek ingesteld. 

Er bestaat een grote kans dat andere teams nu gaan klagen bij de FIA over de nieuwe vleugel, maar het is ook goed mogelijk dat de andere renstallen deze feature kopiëren op hun eigen wagens. We zullen het waarschijnlijk in Hongarije zien.