Dit is Hyundai's next-gen waterstof-SUV, met 800 km bereik

Hyundai legt niet graag al zijn eieren in één mandje, en dus ontwikkelt het zowel elektrische- als waterstofauto's. Vannacht onthulde het in Korea de volgende generatie FCEV, ofwel de opvolger van de ix35 met brandstofcel.

Op enkele details zal de SUV nog wijzigen, maar in grote lijnen is dit wat de consument krijgt: een smoeltje volgens de Kona-designtaal, met geknepen bovenste lampunits en een paar extra lichten hieronder. De Next Generation FCEV maakt gebruik van Hyundai's vierde-generatie brandstofceltechnologie, waarmee nu meer dan 60% efficiency gehaald wordt, een verbetering van 9% ten opzichte van de vorige generatie, die uit 2013 stamt. Het NEDC-bereik komt uit op 800 km, hoewel 500 wat realistischer is.

In tegenstelling tot de vorige exemplaren, die eigenlijk geen consument bereikten, wil Hyundai de productieversie van deze auto vanaf 2018 wereldwijd distribueren. Denk hierbij nog steeds aan kleine aantallen, want de techniek en verspreiding van pompstations staan nog in de kinderschoenen. Ook nu zal het gros van de auto's zijn weg vinden naar overheidsvloten en pr-dingen. 

De nieuwe FCEV ontwikkelt 120 kW aan vermogen uit zijn elektromotor, een verbetering van 20% ten opzichte van zijn voorganger. De twee opslagtanks van verschillende grootte werden vervangen door drie even grote tanks. Daarnaast moet de Hyundai in staat zijn te starten bij temperaturen tot -30 graden Celsius: kou is een grote vijand van waterstof, de huidige waterstofauto's hebben vaak grote problemen te starten wanneer de temperatuen onder nul duiken.

Als gezegd: Hyundai ontwikkelt parallel aan de waterstofauto ook gewoon door aan EV's en PHEV's, die we momenteel in de Ioniq-lijn terugzien. De ambitie is om in 2021 via het verzelfstandigde Genesis-label een EV met een bereik van 500 km op de markt te hebben.