'We betalen ons het schompes voor parkeren op straat'

Detailhandel Nederland is boos. De Nederlandse automobilist betaalt namelijk steeds meer voor zijn parkeerplaats, en wie een klein fortuin in een parkeermeter gooit, die gaat minder makkelijk een dagje inkopen doen.

Niemand houdt van betalen, en al helemaal niet voor een parkeerplek. Je ligt als automobilist al krom voor accijnzen, verzekering, MRB, BPM en wat dies meer zij. Dit kost tientallen miljarden per jaar en dan is het redelijk zuur als je met een biljet van 50 euro gepast kunt betalen voor een dagje parkeren in Amsterdam. Maar dat is nou eenmaal een economisch principe: hoe schaarser het goed, hoe hoger de prijs (mits er vraag naar is).

Detailhandel Nederland luidt de noodklok, want parkeren op straat werd in 5 jaar tijd 13% duurder. Terwijl er in die 5 jaar tijd niet of nauwelijks van inflatie sprake was. Gemiddeld betalen we voor een uurtje straatparkeren in de stadskern van een Nederlandse gemeente nu €2,61. De duurste gemeenten zijn:

  1. Amsterdam - €5,-
  2. Utrecht - €4,63
  3. Haarlem - €4,20
  4. Rotterdam - €4,-
  5. Venlo - €3,70

De winkeliersbelangenbehartiger benoemt verder de grootste stijgers (maar niet de dalers): "in Assen zagen bezoekers het maximumtarief voor een uurtje parkeren [..] met 60 procent toenemen. Andere sterke stijgers zijn Haarlem (53 procent) en Zaanstad (34 procent) en Rotterdam (33 procent)."

Wie tot slot per se het goedkoopst wil parkeren kan in de volgende gemeenten terecht:

  1. Westland - €kratis
  2. Heerenveen - €1,20
  3. Haarlemmermeer - €1,35
  4. Zoetermeer - €1,45
  5. Ede - €1,70

Maar ja, dan sta je in het Westland. En een paar paprika's kopen hoeft niet zo lang te duren.

De niet-zo-verrassende conclusie van het verhaal: hoe drukker de stad, hoe duurder het parkeren. Maar we vragen ons serieus af wie de auto pakt en deze in hartje centrum parkeert als hij/zij een dagje in Amsterdam wil gaan winkelen. Neem de trein of rij naar een P&R aan de rand van de stad, waar je voor een appel en een ei een dag staat. Treintje/trammetje het centrum in, geen stress met drukte, klaar. 

Wij vinden het zelf schrijnender dat de de tijden tot het uiterste worden opgerekt: het gaat nergens over dat je mensen ver buiten kantooruren laat doorlappen, dit is nagenoeg altijd een ordinaire geldscheppende maatregel van gemeenten om hun balans op te krikken. Wilt u het 36 pagina's tellende rapport doorlezen, dan kan dat hier.