Vandoorne start zondag achteraan bij zijn thuis-GP

Of Spa-Francorchamps voor de half Belgische Max Verstappen een thuis-GP is, is discutabel, voor Stoffel Vandoorne is het zeker wel zo. De McLaren-coureur kan uitkijken naar een race vol inhaalactie: hij start zo goed als zeker achteraan.

Vandoorne - die eerder deze week een contractverlenging scoorde - krijgt dit weekend Honda's nieuwste aandrijflijn, namelijk fase 2 van de Spec 3-motor. Hierbij wordt elk onderdeel vervangen: van de motor tot en met de MGU's. Het resultaat: een grid penalty van 35 plaatsen. Snel rekenwerk leert dat je bij een grid van 20 wagens dan best wel zeker achteraan start. Het probleem dat Alonso de vorige race in Hongarije had, krijgt Vandoorne nu in Spa voor de kiezen. 

Echter, Honda lijkt na 11 races zowaar eindelijk eens tastbare vooruitgang te boeken, wat zou betekenen dat de McLarens top 10-potentieel hebben. Voor Vandoorne wordt het daarom een inhaalfeestje, als alles een beetje meezit. Zijn fans kunnen het van de zijlijn bekijken, zij het voornamelijk op de schermen: door de lengte van het circuit (ruim 7 km) worden er maar 44 rondjes gereden. Teammaat Alonso rijdt met het blok volgens de Hongaarse specificaties, dus hij mag zaterdag een gooi naar Q3 gaan doen.

Voor het publiek - waaronder naar verwachting zo'm 80.000 Nederlanders - valt er naast de race zelf nog meer te genieten: Mick Schumacher (18) neemt plaats in de Benetton B194 uit 1994 van zijn vader. In dat jaar pakte Michael Schumacher de eerste van zijn in totaal zeven wereldtitels. 

Spa is voor de Schumachers sowieso een bijzondere baan: 25 jaar geleden, in 1992, pakte Michael zijn eerste raceoverwinning op een halfnat Spa, door eerder dan raceleider Mansell naar slicks te wisselen. De Brit ging in de slotfase stuk, waardoor Schumacher als eerste Duitser in 17 jaar een F1-overwinning pakte. Aan kenners de vraag wie hem 17 jaar daarvoor voorging.