Duitsland verbiedt flitsapps zoals Flitsmeister en Waze

Autobahnkruisers opgelet! De Bondsraad van onze oosterburen heeft verduidelijkt dat het echt strafbaar is om met een waarschuwingssysteem voor flitsers op pad te zijn. Niet alleen een ingebouwde, maar ook apps als Flitsmeister en Waze zijn verboten.

Flitsmeister

Flitsmeister, dat afgelopen vrijdag nog zijn tiende verjaardag vierde, mag dan een Duits klinkende naam hebben, het bedrijf is gewoon Nederlands. De link met Duitsland wordt vanaf nu helemaal doorgesneden omdat de Bondsraad de flitsapps in de ban heeft gedaan (in tegenstelling tot Frankrijk).

De ministers van de Bondsraad kwamen afgelopen vrijdag bij elkaar om wat verkeersregels door te nemen. Een van de heuglijke uitkomsten van de bijeenkomst is dat ze geen snelheidslimiet van 130 kilometer per uur op de Autobahn willen instellen. Nu blijkt echter dat er ook minder feestelijke besluiten zijn genomen. Bijvoorbeeld in een verdere uitleg van de StVO (Straßenverkehrs-Ordnung, alias de wegenverkeerswet).

De paragraaf waarin radarverklikkers werden verboden is sinds 14 februari uitgebreid. De ingebouwde radarverklikkers waren altijd al verboden, maar de apps bevonden zich nog in een grijs gebied. Nu helaas niet meer. Aanvankelijk was het slechts verboden om een apparaat bij je te hebben dat ertoe dient om controles te verklikken of te verstoren. Telefoons hebben dat doel echter niet (maar ze kunnen het wel), waardoor het niet expliciet verboden was. Artikel 23 is nu veranderd zodat het ook om apparaten gaat die naast hun hoofddoel ook de controles kunnen verklikken en of verstoren verboden worden.

Juistem. Helaas, dat wijst wel naar de telefoon en het maakt de flitsapps in een keer illegaal. Let u dus op als u binnenkort Duitsland binnenrolt: Waze, Flitsmeister, Coyote, en wat dies meer zij, uitzetten. Het enkele geïnstalleerd hebben van de apps is niet strafbaar (ze kunnen immers ook navigeren).

Tip!

De Duitse StVO-wet is gericht op de bestuurder van een auto. Mocht u dus een passagier hebben die Flitsmeister op zijn telefoon aanzet en het apparaat bedient, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Dan is er nog steeds een probleem, omdat de passagier eigenlijk de bestuurder niet mag waarschuwen voor een flitser. We vragen ons echter af hoe de politie dat geval moet bewijzen voor een rechter.

Enfin. U rijdt de komende dagen massaal naar de sneeuw omdat de voorjaarsvakantie begint. Houdt bovenstaande in uw achterhoofd en u komt zonder extra kosten op uw bestemming aan.

Saaie tip: u zou ook gewoon de maximumsnelheid kunnen aanhouden. Gute Fahrt!