Flitspalen en mobiele camera's zijn iedere automobilist met een iets te zware rechtervoet een door in het oog. Wanneer je de zoveelste paarsgerande envelop op de mat ziet vallen kun je wel eens gaan fantaseren over de ultieme wraak: zo hard rijden dat de flitser het niet eens ziet. Voor de meeste mensen blijft dat scenario een dagdroom, maar een bijzonder haastige chauffeur op de E313/A13 bij tussen Antwerpen en Luik wist het een realiteit te maken.
Te snel voor de wet
Op zondag 18 oktober werd een mobiele camerapost ter hoogte van de Luikse gemeente Bitsingen opgeschrikt door de laagvliegende wegpiraat. Het NK7-camerasysteem registreerde daarbij een snelheid van 306 kilometer per uur waar 120 toegestaan was. Er werd echter geen gigantische boete uitgeschreven.
De reden hiervoor was kinderlijk eenvoudig: de overtreder ging simpelweg te hard. De NK7-camera is geijkt tot 300 kilometer per uur. Snelheden boven dat maximum zijn per Koninklijk Besluit niet geldig. Michel Niezen, hoofd van radarleverancier Sirien, bevestigde het feit aan SudPresse: "De radar is goedgekeurd tot 300 km/u, dus die gemeten snelheid is wettelijk niet aanvaardbaar."
Geen vervolging
Een boete uitschrijven voor de snelheid is dus geen optie, maar de politie zou de overtreder eventueel alsnog voor de rechter kunnen slepen vanwege zijn gevaarlijke gedrag. Althans, dat had gekund: de camera neemt bij snelheden boven de 300 kilometer per uur echter geen foto's meer.
Het apparaat is daar immers niet voor ontworpen. Omdat er dus geen beeld is van de straatracende supercar kan de politie geen verder onderzoek doen. Er is namelijk geen kenteken geregistreerd. Een jaar na dato heeft de Vlaamse politie moeten toegeven dat er geen schot in de zaak zit.
Mystery machine
Net als een karakter uit een Fast & Furious film of een Need For Speed Game komt de snelheidsduivel dus lachend met zijn overtreding weg. Een echte happy end. Er rest echter nog één vraag: met welke auto is deze anti-heldendaad verricht? We zullen het misschien wel nooit te weten komen. Het is wachten tot de Belgische Knight Rider zijn volgende non-boete opeist.
- iStock, SSC