Europese autofabrieken sluiten door corona; Tesla bouwt gewoon door

De crisis rondom het nieuwe coronavirus wordt steeds groter. In heel Europa beginnen nu de autofabrieken te sluiten. Ferrari, Maserati, Fiat en Peugeot hebben al productiefaciliteiten gesloten. Intussen bouwt Tesla in Berlijn gewoon door.

Lockdown

Nu heel Italië al een week in lock-down is geraakt heeft FCA (Fiat Chrysler Automobiles) besloten om alle fabrieken in Europa dicht te doen. Naast de vestigingen in Italië gaan ook de fabrieken in Servië en Polen nu dicht. Ook fusiepartner Peugeot/Citroën grijpt in, daar worden ook alle fabrieken in Europa stilgelegd. Eerder legde ook Lamborghini al zijn fabriek stil.

Volkswagen heeft nog niet zulke rigoureuze stappen hoeven zetten, maar sluit ook alvast een aantal fabrieken. Bij het Duitse merk betreft het de fabrieken in de Verenigde Staten, waar de noodtoestand inmiddels is uitgeroepen, en een fabriek in Slowakije. De fabriek in Amerika zal naar verwachting echter morgen alweer opengaan.

In Spanje liggen de fabrieken van Seat, Ford en Renault/Nissan stil.

Tesla

Terwijl in tal van landen de productie van auto's is stilgelegd, werkt Duitsland hard door aan de productie van een Giga Factory voor Tesla. Het stuk land is inmiddels boomvrij en er kan gebouwd worden.

Overigens is door de coronacrisis wel een overleg over de bouw met bewoners verschoven. De burgemeester van de gemeente Grünheide, waar de fabriek gebouwd wordt, denkt echter dat dat de bouw niet zal hinderen. Tesla kan dus door met het maken van een fabriek en wil vast snel doorpakken zodat die zo ver mogelijk is voordat de hele wereld tot stilstand wordt gebracht als quarantainemaatregel tegen Covid-19.