Totale lockdown voor corona is boete-cashcow

Mocht er een totale lockdown komen, dan is dat een makkelijke manier om heel veel geld te verdienen voor de overheid. Sinds Frankrijk gisteren verplicht thuis opgehokt zit zijn er duizenden boetes uitgeschreven aan mensen die toch de straat op gingen

Frankrijk lockdown

In Nederland roepen sommige politici op om over te gaan tot een totale lockdown in verband met het coronavirus. Opvallend, want dat zijn dezelfde mensen die een week geleden de overheid nog totaal voor gek verklaarden toen een strenge milieumaatregel werd genomen. Die maatregel, de verlaging van de maximumsnelheid is namelijk een boetefuik.

In Frankrijk is de overheid overgegaan tot een totale lockdown. Okay, met een formuliertje dat je zelf van het internet kunt downloaden en ondertekenen, mag je wel de straat op. Maar dat is dus ook een boetefuik.

Boetes

Ondanks de formuliertjes kregen toch nog 4.095 mensen een boete op de eerste dag dat de handhaving van het beleid begon. De Fransen kregen processen verbaal met opgelegde boetes van tussen de €135 en €375.

De boetes moeten mensen ervan overtuigen dat ze echt binnen moeten blijven. Dat zou de verspreiding van het virus kunnen remmen. Maar hoe lang gaat dat duren?