Formule 1-seizoen 2020, hoe nu verder?

In de Formule 1 staat nog steeds het een en ander te veranderen. In Frankrijk en België zijn de races nog niet officieel afgelast, maar de overheid heeft grote evenementen op de geplande data verboden. Wat gaat er gebeuren en wat betekent dat voor degenen die al kaartjes hebben gekocht?

Formule 1

Het coronavirus lijkt in sommige landen over zijn hoogtepunt heen. Of dat door de maatregelen komt, of door iets anders, dat weet nog niemand. Wat voorlopig wel bekend is, is dat verschillende landen de curve blijven flattenen tot ver in het jaar. In België zijn alle grote evenementen tot in ieder geval 31 augustus verboden, en Frankrijk heeft tot nu toe half juli aangewezen als einddatum van de maatregelen.

Beide landen cancellen daardoor de facto de Grand Prix. Althans, het publiek bij de Grand Prix. Want het kan natuurlijk dat de Formule 1 besluit om wel te gaan racen, maar dan zonder publiek. Op die manier kan er in ieder geval nog iets van het seizoen gered worden.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn ze wat positiever gestemd dan in Frankrijk en België. De Alpenrepubliek begint zachtjes met het verzachten van de maatregelen. Als dat succesvol is, kan de race daar misschien doorgaan. Er wordt zelfs gesproken van een dubbel weekend, als dat haalbaar is.

Italië

De organisatie in Monza, toch al niet de rijkste van de kalender, houdt veel slagen om de arm. Ze zijn bang dat het virus weer oplaait en willen voorkomen dat ze in een zelfde situatie komen als Melbourne. Daar stond iedereen klaar, het publiek stond zelfs al voor de hekken, toen de race op het allerlaatste moment alsnog werd afgelast.

FOM

De officiele organisatie van de Formule 1, Formula One Management (FOM), heeft gisteren laten weten dat ze er zelf ook nog niet uit zijn. Ze overleggen met de lokale organisaties en proberen oplossingen te vinden. In ieder geval is de zomerstop geschrapt, zodat dan enkele races kunnen worden ingehaald.

Op de site zegt FOM: "At this time no-one can be certain of exactly when the situation will improve, but when it does, we will be ready to go racing again. We are all committed to bringing our fans a 2020 Championship Season."

Als races echt niet doorgaan wordt er gewerkt aan goede teruggaveregelingen: "If you bought tickets for races that have been postponed or cancelled through F1Tickets.com, F1 Paddock Club and F1 Experiences, we are currently working with each race promoter on the transfer and refund options available to you. We are working at speed to finalise those options and will be in contact with you."

Het blijft dus nog steeds gissen naar de datum waarop we Max Verstappen en de zijnen weer aan het echte stuur kunnen zien. Of Zandvoort dit jaar nog in de kalender voorkomt is helemaal onduidelijk. Directeur Jan Lammers ziet racen zonder publiek in Zandvoort in ieder geval niet zitten (al was het alleen maar omdat het saai is, maar het levert natuurlijk ook helemaal geen geld op).

Autosport
  • Red Bull Content Pool