Evert Louwman en Ralph Lauren klagen bij Bentley

Bentley-dealer en autocollectioneur Evert Louwman is een van de ondertekenaars van een klachtenbrief aan de CEO van Bentley. Een groep rijke autoverzamelaars trekt aan de bel over twaalf continuation series 4½-litre Blowers. Die doet hun echte klassiekers mogelijk schade aan.

Bentley

Ralph Lauren, Lord Bamford, Evert Louwman en William E ‘Chip’ Connor zijn niet blij met de grote dollartekens in de ogen van autofabrikanten die de laatste jaren continuation series maken. Het begon met Jaguar dat bedacht dat een aantal in een brand verloren gegane modellen nogmaals geproduceerd konden worden. Toen ging Aston Martin erover heen met allerlei nieuwe oude modellen en toen kwam Bentley. De Britten in Duitse dienst pakten het het minst subtiel aan, ze gingen gewoon over tot 3D-scannen en het bouwen van twaalf nieuwe vooroorlogse Blowers.

Afgelopen week stuurde het bedrijf trots een bericht dat de twaalf kopers van een 'neppe' Bentley 4½-litre Blowers Birkin hun auto's aan het samenstellen waren. Kennelijk schoot dat bij Toyota-importeur Evert Louwman en zijn collega-verzamelaars in het verkeerde keelgat. Ze schreven een gezamenlijke brief aan de CEO van Bentley waarin ze hun ergernis uitspraken. Autocar kreeg de brief te pakken en citeert eruit.

De nieuwe serie van twaalf Blower Bentley verdunt de nalatenschap van hun eigen originelen: "[It would] dilute that special admiration and awe that can only come from viewing and embracing the genuine article". De brief vervolgt: "Most marques are the guardians of their own history, caretakers of records, cars and legacy. When a major manufacturer starts building ‘genuine recreations’ decades out of period, which blur the line between real and fake and arguably devalue the authentic cars that private owners have cherished and preserved since long before manufacturers took an interest, it feels as if the gamekeeper has turned poacher."

Bentley is het niet eens met de kritiek en beroept zich juist op de historische waarde van het origineel. Dat is zo duur dat ze er eigenlijk nauwelijks mee durven te rijden. Met een kopie kun je veel meer doen, juist omdat hij niet origineel is: "This recreation would provide the basis for a genuine Birkin Team Blower experience without risking the integrity of the genuine car, which is arguably the most valuable Bentley in existence." De fabrikant zegt veel mensen gevraagd te hebben wat ze van het idee dachten en daarna pas voor het project zijn gegaan: "While we heard some similar concerns to those expressed in the letter, the vast majority of feedback was hugely supportive of the project. Hence we went ahead."

Bentley heeft er wel voor gekozen om de twaalf continuation-auto's een duidelijk andere kleur te geven, zodat ze onmiddellijk herkenbaar zijn als niet origineel. Maar goed, een koper kan achteraf zijn wagen aanpassen zodat hij alsnog net op het origineel lijkt.

Nieuws
  • Bentley