Het is al anderhalf jaar geleden dat McLaren de Speedtail voor het eerst liet zien en vertelde dat de auto echt supertjessnel zou worden. Daarna zagen we dat de Speedtail getest werd op de landingsbaan van de Space Shuttle in Florida, maar meer liet het merk uit Woking eigenlijk niet horen.
De spirituele opvolger van de McLaren F1 doet nul naar 300 km/u in 12,8 seconden en dat is wel bijzonder snel. De maximumsnelheid is 403 kilometer per uur, wat ook meer dan voldoende is. Tegenwoordig is het echter niet meer genoeg om daarmee de snelste productiewagen op aarde te hebben, dat laat McLaren tegenwoordig aan Koenigsegg over.
Formule E
Hoe krijgt de Speedtail het dan voor elkaar om zo ontiegelijk snel te kunnen rijden met 'slechts een vierliter V8. Het aandrijfsysteem is goed voor 757 pk en een koppel van 800 Nm. Daarnaast heeft de auto een extreme druppelvorm. Maar dat is niet genoeg. Daarom zit er ook elektriciteit in het pakket. Een van de Formule E afgeleide motor ontwikkelt 230 kW. Tel dat bij de verbrandings-V8 op en het systeem is goed voor 1.070 pk en 1.150 Nm.
McLaren vermeldt trots dat de elektrische ondersteuning alleen al het sterkste pakket is dat in welke elektrische auto dan ook ligt. Dat komt omdat het pakket is afgeleid van een Formule E aandrijflijn. Is dat raar? McLaren rijdt toch niet in de Formule E? Klopt, maar het bedrijf uit Woking is wel de leverancier van de accupakketten van alle teams.
Voor de Speedtail is de cilindervormige energiecel van 1.647 kWh ontwikkeld. Volgens McLaren is het de kleinste batterijcel met de hoogste energiedichtheid van alle hoog voltagebatterijen: 5,2 kW/kg en 270 kW output. Door slimme koeling kan de elektriciteit ook vaak in hoge snelheid in en uit de batterij stromen. Dat zorgt ervoor dat ze vaker heel hard kunnen optrekken en met de Speedtail en die versnelling ook langer kunnen volhouden.