Audi RS7 PHEV op komst, welke plug-in powersedan volgt?

Een forse V8 combineren met een elektromotor en fors accupakket, het klinkt heel tegenstrijdig. Echter, naast Porsche plant nu ook Audi een PHEV-topmodel, een RS7 met rond de 700 pk. Dit heeft niet louter voordelen.

Het appeal van een V8 PHEV als topmodel is direct duidelijk: je neemt een al geweldige motorisering en breidt deze uit met elektrokracht, die de laatste zwakke plekken van de verbrandingsmotor invult: het moment waarop de massa van zijn plek moet komen en het gebrek aan koppel bij ultralage toerentallen. Bovendien creëer je op deze manier een auto die stadsritjes geheel emissieloos kan afleggen in plaats van met een verbruik van 1:5, wat ook erg handig is als er in de toekomst stadszones komen waar alleen zonder uitstoot gereden mag worden.

Kortom: door je bestaande elektrotechniek in een powersedan in te bouwen maak je een alleskunner die - in het geval van Porsche/Audi - met een elektrisch bereik van 50 km schoon door steden rijdt, en daarbuiten met het beste dat je concern te bieden heeft aan verbrandingsmotor is uitgerust. Je kunt je mooi met groene credentials op de borst kloppen en voegt en passant meer dan 100 pk en accelererend vermogen toe aan je topmodel. Zonder verbruiksstraf, integendeel. Win-win, right? Wrong. Alles heeft zijn prijs, dus ook een PHEV-powersedan/-estate.

Als je ergens een elektrische aandrijflijn aan toevoegt, dan maar aan je duurste en grootste modellen, dat snappen we. Ten eerste zijn de meerkosten relatief het kleinst. De winst qua verbruik, mits de elektromotor wordt gebruikt en het accupakket bijgeladen, is groot, en de gewichtsstraf is relatief klein, aangezien het basisvoertuig al om en nabij de 2.000 kg weegt.

Echter, in het geval van Porsche's aandrijflijn is de gewichtsstraf alsnog een whopping 315 kg. Een Panamera Turbo weegt 1.995 kg (DIN), de Turbo S E-Hybrid 2.310 kg. Nogal een verschil. Nu zegt u wellicht 'ja, maar zo'n RS7 of Panamera is in de praktijk toch louter een Autobahn-Sturmer dus wat maakt dat uit?' Welnu: ten eerste hebben de Duitse fabrikanten zich veel moeite getroost om ook hun grote powersedans zo veel mogelijk als dynamisch en circuit-ready te presenteren. Kijk maar naar een willkeurige persfoto van een dergelijk model, waarop deze steevast op een circuit geportretteerd is, Q.E.D:

Bij een nieuw model wordt op elk kilootje gelet, en zowel Mercedes als BMW hebben uitschakelbare vierwielaandrijving voor 'dat sportieve gevoel'. Al deze moeite is met een elektrische aandrijflijn in één klap tenietgedaan. And then some. Ga eens serieus bochten pakken met je slagschip en je merkt het verschil tussen 2.000 en 2.300 kg geheid. Bovendien: iemand die met zijn RS7 voornamelijk snelweg rijdt heeft geen f*ck aan die dik 300 kilo aan extra dood gewicht die hij meezeult, dat beïnvloedt het verbruik alleen maar negatief.

Het succes van een PHEV-powersedan is van een aantal variabelen afhankelijk, waarvan omarming door de doelgroep en het geldende belastingklimaat wellicht de belangrijkste zijn. Bij de Panamera van vanochtend kon u al zien dat het model door een BPM-korting nauwelijks duurder is dan de 'normale' Turbo, wat een incentive kan zijn om hem aan te schaffen, maar dan moet je dat wel willen. De typische RS7-koper zien we nog niet zo snel met een laadkabel in de weer, doch mentaliteit is kneedbaar. Aan de andere kant: iemand die 700 pk uit zijn E63 wil brengt hem liever langs Brabus dan dat hij er een accupakket in laat zetten.

Nu de Volkswagen-groep zijn absolute topmodellen begint te hybridiseren is het de vraag wat de concurrentie doet. Krijgen we in de toekomst eveneens een M5- en een E63-PHEV? Er is - door te wijzen naar de voordelen - iets voor te zeggen, maar de vraag is of de M- en AMG-divisies zitten te wachten op verwatering van hun toplabels door bijna twee-en-een-halve ton zware monsters te maken.

Voor BMW schatten we de kans niet zo groot in, het concern bewandelt eerder de omgekeerde weg: de Duitsers begonnen ooit met een X6- en 7 Serie-ActiveHybrid op basis van de zwaarste V8-motoriseringen, die heel snel weer van de markt verdwenen. BMW combineert zijn elektromotor tegenwoordig steevast met drie- of viercilinders. Tot in de 7 Serie aan toe.