Boeing stapt in de autonome vliegende batterijtaxi's

Met de overname van Aurora stapt vliegtuigreus Boeing plotseling de wereld van het autonoom rijden binnen. Niet het rijden over de grond, maar rijden door de lucht: Aurora ontwikkelt voor Uber een zelfvliegende taxi. Ze vliegen op elektriciteit.

We kennen Boeing eigenlijk alleen van de reusachtige verkeersvliegtuigen, maar de Amerikanen kijken ook om zich heen en zien de wereld veranderen. Zelfrijdende auto's worden deelauto's en kunnen wellicht op den duur ook gaan vliegen. Als Uber daarop inzet dan is het handig om daar vast bij mee te liften, reden voor Boeing om Aurora Flight Sciences over te nemen

Aurora is door Uber ingehuurd om een elektrische zelfvliegende taxi te ontwikkelen. Waar autonoom autorijden nog in de kinderschoenen staat en eigenlijk afhankelijk is van veel te veel oncontroleerbare factoren (voetgangers en fietsers), is het autonoom vliegen al veel dichterbij dan je wellicht denkt. Vliegtuigen kunnen al zelf landen en opstijgen, en tijdens lange vluchten gebeurt eigenlijk alles al op de automatische piloot.

Het probleem bij het elektrische vliegen ligt momenteel eerder bij de accu's die nodig zijn: ze zijn groot en zwaar. Daarnaast is het bereik van een elektrisch vliegtuig nog niet erg groot. Vergeet ook niet dat de makers van elektrische auto's nu al moeite hebben met het vinden van genoeg accu's om in auto's te hangen.

Toch zit Boeing ook met vliegtuigen in het vaarwater van Tesla. De Seattlese vliegtuigbouwer stapt in Zunum Aero dat hybride vliegtuigen ontwikkelt. Het bedrijf plant de eerste vlucht van een batterijaangedreven passagiersvliegtuig in 2022. Dat vliegtuig moet twaalf passagiers kunnen vervoeren tegen een fractie van de prijs die vliegen nu kost, omdat elektrisch vliegen volgens Zunum veel goedkoper is dan vliegen op kerosinemotoren. Overigens hebben de Amerikanen nog een backup-plan: jetpacks.