Politie gaat plofkrakers bestrijden met Audi A6

'If you can't beat them, join them.' Plofkrakers rijden vrijwel altijd Audi en daarom mag de politie nu ook bij de vier ringen gaan shoppen. De keuze is gevallen op de Audi A6 3.0 TDI Avant Quattro S-tronic en die gaan de Volvo's V70 vervangen.

De nieuwe snelle interventievoertuigen (SIV) van de de politie komen hoogstwaarschijnlijk uit de stal van Audi. De Duitsers hebben via hun importeur PON de aanbesteding van de politie gewonnen, maar de concurrentie heeft nog tot 10 november de tijd om bezwaar te maken tegen de gunning van de opdracht.

Met de nieuwe wagens gaat de politie jagen op "mobiele bandieten, plof- en ramkrakers, verkeershufters en ander gespuis in snelle bolides", zoals ze het zelf omschrijven in hun persbericht. De keus voor diesels is ongetwijfeld gebaseerd op een zuinigheidscriterium, de auto's verbruiken nog minder plofsap dan de door Autobahn gesuggereerde A6 3.0 TFSI

Audi en de politie bouwen eerst een auto om die moet laten zien dat alles inderdaad naar wens werkt en daarna komen er negentig van de nieuwe A6'en in het wit met de blauw rode striping op de weg. Ze vervangen de huidige negentig Volvo's V70 die niet meer genoeg pit hadden om overvallers en ander tuig bij te kunnen houden. Tegen de Telegraaf vertelt een van de agenten dat ze onlangs bij volgas de ramkrakers die ze achtervolgde aan de horizon zag verdwijnen.

Vanaf het voorjaar van 2018 komt de eerste nieuwe auto op de weg en daarna zal hij gefaseerd worden uitgeleverd. Met de aankoop, ombouw en het onderhoud van de nieuwe surveillancewagens is ongeveer tien miljoen euro gemoeid. De volgende keer lezen we dus niet meer dat de daders van een plofkraak spoorloos zijn verdwenen, maar dat ze gepakt zijn (of tijdens de vlucht tegen een boom geklapt zijn omdat ze geen cursus sturen met een potente Audi hebben gehad).