Officieel: de nieuwe Citroën C4 Cactus, sans Airbumps

Hon hon hon, de dames en heren van Citroën hebben hun C4 Cactus ingrijpend gelift. Het USP van de eerste generatie - de Airbumps - heeft de facelift niet overleefd.

Met de facelift hebben de Fransen een aantal opmerkelijke zaken doorgevoerd. Ten eerste is de vorm van Crossover meer richting hatchback gegaan, in een tijd waarin alles Crossover is. De zet is te verklaren uit de wil meer onderscheid te maken tussen de normale range en de Aircross-modellen.

De nieuwe C4 Cactus neemt veel stijlelementen over van de C3. Bumpers en lampen kregen een opfrisser, inclusief nieuwe DRL's (de dagrijverlichting dus). Verder is de lappendeken van carrosserie en zwart plastic strakker getrokken: je ziet nu meer delen van de auto in carrosseriekleur. Dat gezegd hebbende, de complete onderkant van de koets is nog steeds omlijst met zwart plastic in verschillende hoogtes en vormen. Aan het interieur veranderde opvallend weinig, afgezien van comfortabelere stoelen.

Zeg je Citroën, dan zeg je vering. Althans, vroeger. De Fransen willen hun oude sterke punt blijven benadrukken, ook al is de hydro-pneumatische vering een ding van het verleden.  De C4 Cactus krijgt de primeur voor Citroëns nieuwe Progressive Hydraulic Cushion-vering. Hierbij hebben de veerpoten twee hydraulische stops, die de energie van een inverend wiel beter moeten absorberen dan traditionele veringen.  

Onder de kap vinden we opnieuw drie- en viercilinders, zij het in krachtigere vorm. Benzinerijders kunnen kiezen uit een PureTech 82, 110 of 130. Voor dieselaars is er een BlueHDi 100 diesel, die in de herfst van 2018 wordt aangevuld met een BlueHDi 120. De nieuwe C4 Cactus komt begin volgend jaar naar Nederland. Het huidige model verkoopt overigens nog prima, er zijn er dit jaar alweer meer dan 2.000 nieuw van weggezet.