Tesla-fabriek levert Model 3's zonder stoelen en dashboard

De productiestart van de Tesla Model 3 loopt alles behalve soepel. Het ene na het andere bericht over handmatig bediende robots lekt uit, maar dat de fabriek halve auto's naar dealers verstuurt is helemaal bizar te noemen.

Een paar weken geleden was het The Wall Street Journal die berichtte dat er veel handwerk bij de productie van de Model 3 kwam kijken. Teslabaas Elon Musk was furieus, en hij was dat afgelopen week tijdens de presentatie van de kwartaalresultaten ook. Daar schoot Musk uit zijn slof toen journalisten hem vroegen of de fabriek op handwerk draaide. 

Nu is het de beurt aan de Financial Times (paywall) om een uitgebreid verslag te maken van de gang van zaken in de Teslafabriek. De Engelse krant stelt dat de bottle neck in de Gigafactory niet het enige probleem is. Ze hebben verschillende mensen gesproken die in de assemblagehal in Fremont (Californië) geweest zijn en die zeggen allemaal dat het er niet best is. "I have never seen so much manual labour on a line," aldus een van hen en hij vervolgt: "It was swarming with people. When I go to a plant and it’s automated I expect to see a lot fewer people." Deze insider is vaker in autofabrieken verspreid over de hele wereld geweest. Een ander zegt: "It was not efficient."

De krant maakt een vergelijking met de Nissanfabriek in Sunderland, volgens de Britten en van de efficiëntste productielijnen ter wereld. Als daar iets mis gaat en de productielijn loopt zes minuten vertraging op, dan draait Nissan meteen rode cijfers. Zo dicht liggen winst en verlies tegen elkaar aan. Daaruit kunnen we opmaken waar Tesla de $671 miljoen, die in het afgelopen kwartaal verdween, heeft gelaten.

Om de problemen zoveel mogelijk te omzeilen zet Tesla nu een absolute noodmaatregel in: de auto's worden in de fabriek maar half afgebouwd. Daarna worden ze naar dealers verscheept die de stoelen, bekleding en in sommige gevallen de complete dashboards met touchscreen nog moeten installeren. 

Een van de oorzaken voor de problemen is volgens kenners dat Tesla steeds veranderingen doorvoert aan onderdelen. Dat lijken kleine aanpassingen, maar in de supply chain van een autofabriek heeft een rimpeltje aan het begin tegen het einde van de productie het formaat van een tsoenami. Een toeleverancier klaagt dat ze al twee keer helemaal opnieuw konden beginnen aan een onderdeel, terwijl ze de machines al hadden afgesteld. Dat kost tijd, maar volgens Tesla wordt hun operatie er uiteindelijk gestroomlijnder van. 

De meeste investeerders blijven desondanks achter het bedrijf staan. En waarschijnlijk krijgen de bouwers uiteindelijk wel vat op het proces. De massa van pre-orders voor de Model 3 is ondanks de forse aanloopverliezen nog steeds een vette worst voor hongerige bankiers.