Elon Musk: nietsontziende slavendrijver of messias?

Iedereen heeft een mening over Elon Musk, verdeeld in twee kampen: Musk is de wederopstanding van Jezus, maar dan beter of hij is een bikkelharde zeloot die zijn personeel meer afbeult dan een IS-commandant in Raqqa.

Een oude internetwijsheid luidt: meningen zijn als anussen, iedereen heeft er een. Voor wat betreft Musk gaat dit zeker op. Zijn persoontje wordt dagelijks opgehemeld door een enge cultus die meent dat de grote Zuid-Afrikaanse roerganger Siddharta Gautama, Ebisu, Mo de profeet en de Heilige Geest allemaal in elkaar gevouwen is.  En toegegeven, zijn Tesla's zijn behoorlijk crashbestendig en de software kan verbazingwekkend goede dingen doen. 

Dit ondervond Tesla-medewerker John Trang (niet deze, junior) deze week nog toen hij een Model X huurde voor zijn bruiloft en een dag ervoor hard werd aangereden door een gestolen auto (het hele verhaal leest u op het Tesla-forum). Trang stapte met een kleine verwonding aan zijn hand uit.

Tegenover deze goed nieuws-show staat een artikel in The Guardian waarin op zijn zachtst gezegd karaktermoord wordt gepleegd op Tesla's organisatie. Wie het stuk leest krijgt het idee dat South Park-fan Musk zijn eigen Death Camp of tolerance heeft gebouwd en dat je beter af was als roeislaaf onderin een Grieks galei dan als medewerker in de fabriek in Fremont. Nu is het niet het eerste negatieve verhaal omtrent de werkomstandigheden, maar het beeld dat er in 2 jaar tijd 100 ambulanceritjes nodig waren roept beelden op van medewerkers die tijdens hun pauze aan de zuurstofmaskers liggen om zich met de grootst mogelijke moeite de tweede helft van de dag door te slepen. Het zou wel verklaren waarom dit soort auto's door de kwaliteitscontrole komen, maar toch klinkt het allemaal wel erg dramatisch.

De werkelijkheid is eerder dat het in eerste instantie vooral een slimme zakenman is met een enorme drive, die niet schroomt om buiten de lijntjes te denken. Bovendien doet de duizendpoot in zijn eentje evenveel werk als een bataljon aan managers, dus als je jezelf als maatstaf neemt kan dit nog wel eens onrealistisch hoge verwachtingen scheppen van je personeel. Bovendien zijn wij de laatsten om te ontkennen dat Tesla niet de makkelijkste organisatie is om in te werken: aan het enorme verloop aan personeel kan je wel zien dat a) de organisatie vrij medogenloos is en b) niet iedereen zich binnen de bedrijfscultuur thuis voelt.

Ondertussen zal Musk de nieuwsberichten schouderophalend lezen, als hij 's ochtends wakker wordt naast zijn nieuwe lief Amber. Om daarna weer snel door te gaan met de Model 3, waarvan deze week de eerste officiële carrosserieafbeelding verscheen. Zo te zien is de kofferbak wat toegankelijker gemaakt en veranderde er verder weinig.