Bentley Barnato, Bugatti Atlantic: ook VW's luxemerken gaan elektrisch

De Volkswagen Group heeft elektrificering tot het grootste speerpunt van zijn toekomststrategie omgevormd en dus moeten ook de luxemerken er aan geloven. Een tipje van de sluier.

Allereerst de eredivisie binnen de VW Group: Bentley en Bugatti. Beide merken hebben een kersverse nieuwe baas, aangezien de rek er onder hun voorganger kennelijk een beetje uit was. De nieuwe gezichten kunnen met verse ideeën komen, zij het een beetje gestuurd door de Raad van Bestuur.

Adrian Hallmark kreeg te horen dat zijn Bentley de afgelopen jaren weliswaar stormachtig groeide (het verkoopt zo'n 10.000 auto's per jaar en staat er met de Bentayga en de nieuwe Continental GT goed voor) maar dat het accent nu even op verdieping gelegd moet worden. Een tweedeurs elektrische auto met de naam Barnato (een hommage aan Bentley boy Woolf Barnato) moet het merk zijn British Racing Green credentials gaan geven. Als basis dient het volledig elektrische J1-platform van de Porsche Mission E.

Bentley speelde al eerder met elektrificering in de vorm van een plug-in hybride Mulsanne vol mooie koperen accenten, en natuurlijk de EXP10, die - hoewel kleiner - als 1 : 1 stijlmodel voor de nieuwe Conti GT diende. Bij de open en elektrische versie hiervan, de EXP12, zong destijds ook al de naam 'Barnato' rond met betrekking tot een productieversie.

Dan Bugatti. Het merk dat sinds de wederopstanding onder de VW Group letterlijk slechts een handvol auto's per jaar maakt krijgt ook een tweede model. Jarenlang waren er geruchten over een vierdeurs Bugatti met de naam Royale of Galibier, maar het bleef altijd bij de Veyron en diens opvolger, de Chiron.

Over laatstgenoemde werd even gefluisterd dat hij hybride zou worden, maar ook hier speelde Bugatti het veilig, en hield vast aan een conventionele aandrijving. Voor zover je een quad-turbo W16 conventioneel mag noemen dan. De nieuwe baas Stephan Winkelmann weet door zijn ervaring bij Lamborghini als geen ander hoe je een merk exclusief houdt en toch diversificeert: onder zijn regie en die van de in augustus van Volkswagen overgekomen Tobias Sühlmann (in de functie Head of Exterior Design Creative Development), moet een model onder de Chiron komen, dat luistert naar de historisch verantwoorde naam 'Atlantic'. Dit label is op meerdere vooroorlogse Bugatti's toegepast, de bekendste is wellicht de tientallen miljoenen kostende Type 57SC Atlantic van Ralph Lauren.

Enfin, de Atlantic - die in tegenstelling tot de Chiron een 2+2 moet worden - deelt zijn (MSB-) basis met de Porsche Panamera Turbo S e-Hybrid, maar aangezien het een Bugatti wordt is geld niet iets is waarover wordt gesproken, dat is er gewoon. Dit geeft de ontwerpers nóg meer ruimte om te spelen met eenhoornleer, geslepen meteoriet en andere dure materialen.

Naast de Bentley Barnato moet ook Audi een stuk van de Porsche-taart krijgen. Dit is vrij logisch, aangezien Porsche en Audi al veel gezamenlijk optrekken in hun motorenontwikkeling en ze ook samen werken aan een toekomstig Premium Platform Electric (PPE). Er komt een Audi-derivaat van de Mission E op dezelfde J1-basis, als naam voor deze spirituele R8 e-tron-opvolger zingt 'e-tron GT' rond.

Met betrekking tot Lamborghini's plannen: we kennen de nog niet heel concrete plannen voor een Lamborghini Vitola, daarnaast biedt de recente Terzo Millennio misschien nog wat design-aanknopingspunten voor de toekomst.

Nadere details over elektrische aandrijving in de supercars van de toekomst zijn niet heel helder, echter Automobile Mag meldt een minimum bereik van 100 km en batterijen die in 10 minuten volgeladen kunnen worden. Met behulp van 350 kW-technologie en een klein accupack moet dat inderdaad goed kunnen.