De León Cristobal is de veiligste Seat ooit ever

Als je een automerk moet noemen dat synoniem is voor 'veiligheid', dan is de kans klein dat je 'Seat' zegt. De Catalanen Spanjaarden willen hier iets aan doen, en lanceren de León Cristobal.

Seat had de Cristobal vorige week al aangekondigd, dus we waren voorbereid op een nieuw concept. Hoewel: echt nieuw oogt de León van buiten absoluut niet, de gadgets zitten meer onderhuids en manifesteren zich in de vorm van een ingebouwd alcoholslot (in andere delen van de wereld meer een noviteit dan hier) en camera's die checken of de bestuurder nog wel wakker is. 

De makers keken naar de zes belangrijkste oorzaken voor ongelukken en bouwden hier zes hulpmechanismes voor, die ze 'guardian angels' noemen. Dit zijn:

1.   Drive-lock: het alcoholslot.

2.   Drive-coach: een stemassistent die gepersonaliseerde waarschuwingen afgeeft.

3.   Guardian angel mode: een stand waarin alle 15 actieve en passieve veiligheidssystemen zijn ingeschakeld.

4.   Display-mirror: een binnenspiegel die een achteruitkijkcamera gebruikt om dode hoeken te elimineren.

5.   Black box: registreert data en stuurt deze naar een geselecteerde smartphone als er een ongeluk plaatsvindt.

6.   Mentor: een app die ouders hun kinderen laat bespioneren als deze de auto meehebben (een ideetje dat Ford ook al uitwerkte). Ook kan de maximumsnelheid gelimiteerd worden om te voorkomen dat José of Anna met 200 per uur tegen de pijler van een viaduct rijdt.

Samengevat: Seat heeft een veiligheidsanalyse gemaakt en een verzameling (of verdere uitwerking) van grotendeels reeds bekende systemen in één auto gestopt. De León Cristobal - vernoemd naar de beschermheilige der bestuurders - staat deze week in de Smart City Expo in de Onafhankelijke Republiek Spaanse kuststad Barcelona.