Statistiek: Max Verstappen is de minst ingehaalde coureur

Fomule 1-seizoen 2017 zal niet de geschiedenis ingaan als het jaar van de inhaalacties. Desondanks leveren de weinige passerende auto's Max Verstappen wel een prijs op: de minst ingehaalde coureur van het jaar. Hij moet daarvoor wel een prijs inleveren.

Twee keer. Dat is het aantal keren dat Max Verstappen dit jaar een auto voorbij zag rijden tijdens een Grand Prix. Bandenleverancier Pirelli stelde de statistieken op en presenteert vandaag de uitkomsten op zijn site. Daaruit blijkt dat Verstappen met Lewis Hamilton de minst ingehaalde coureur van het seizoen is. 

In tegenstelling tot 2015 en 2016 is Max niet de inhaalkampioen. Dit jaar kwam hij maar tot 22 overtakes, terwijl teamgenootje Daniel Ricciardo zich tot kampioen kroonde met 43 geslaagde passages. Daarbij werd de Australiër geholpen door het feit dat hij tijdens de GP in Silverstone 13 auto's inhaalde, waarmee hij de meeste auto's in één race passeerde. Samen zijn Max en Dan goed voor titel van het meest inhalende team van 2017. Ze zijn ook het minst ingehaalde team met 11 keer, overigens gelijk met Ferrari.

De Italiaanse bandenleverancier heeft uiteraard ook cijfers over hun eigen product. Ze leverden dit jaar 38.788 banden aan de Formule 1. Daarvan waren 25.572 exemplaren slicks en 13.016 hadden een regenprofiel. Voor het wisselen van banden kwamen alle auto's dit jaar 526 keer de pits in, dat betekent dat de coureurs gemiddeld 1,5 keer per race stopten.

De saaiste race van het seizoen speelde zich af in Sochi, waar maar liefst een keer werd ingehaald. In Azerbeidzjan werd juist het meest ingehaald: 42 keer. Overigens is de Formule 1 er hard over aan het nadenken hoe ze dat probleem moeten oplossen. Ross Brawn denkt dat er op verschillende circuits bochten moeten worden aangepast. Hij denkt dat bochten die op allerlei manieren kunt nemen het beste resultaat opleveren. Daar kunnen auto's die een andere lijn kiezen op een andere manier doorheen, waardoor er een inhaalkans ontstaat. Sommige banen hebben daarvoor echter een vernieuwde lay-out nodig.