Video: de onderhoudskosten van een McLaren F1

Een supercar bezitten is een duur geintje, ook na de aanschaf. Hoe exotischer de auto, des te prijziger het onderhoud. Geldt dit ook voor de legendarische McLaren F1? Jazeker!

Kijk mee met een interview met Bruce Weiner, een Amerikaan van het gegoede soort. Gedurende zijn leven bezat de man - die een eigen Microcar Museum heeft - meer dan 1.000 auto's, waaronder een McLaren F1-eenhoorn. Hoewel velen von ons een paar niet-vitale organen zouden afstaan als dat ons dichter bij eigendom van de Britse supercar zou brengen, is Weiners oordeel 'meh'. Het was een saaie auto die bovendien flinke kosten met zich meebracht, ook al reed je er geen meter in.

Zo moeten diverse onderdelen na verloop van tijd worden vervangen, ongeacht de staat van gebruik. Dat is niet heel vreemd, in onze eigen auto's is dat met zaken als banden (jaar of 10) en airbags (ook 10 jaar) ook het geval. Bij de McLaren F1 gaat het echter om zaken van een iets andere magnitude: de brandstofcel (elke 5 jaar, $100.000) koppeling (elke 3 jaar), banden (ook $50.000, want maatwerk met circuitafstellingen) en nog veel meer.

Weiner berekent dat de auto ook zonder gebruik hem $50.000 per jaar zou kosten, puur om de onderdelen die 'vergaan' (of niet meer gegarandeerd veilig zijn na een bepaalde tijd, beter gezegd), dus uiteindelijk heeft hij hem maar verkocht. Als je kijkt naar de aanschafprijs van $1,2 miljoen en het feit dat je tegenwoordig al snel $10 miljoen beurt voor een F1 had hij hem misschien toch beter kunnen houden. Weiner deelt deze mening: het is een van de weinige auto's waarvan hij spijt heeft hem verkocht te hebben. Het is een aparte wereld, die van de multi-million dollar supercars.