Dit weekend geopend: het officiële Pagani-museum

Nog geen 20 jaar een automerk hebben, en dan al een museum openen: je moet het maar durven. In feite is dit maar twee mannen gegeven: Christian von Koenigsegg en Horacio Pagani. Laatstgenoemde bijt het spits af.

Of Koenigsegg ooit van plan is een museum op te zetten weten we niet, bij Pagani leefde die wens in ieder geval wel. De maker van de tot in de kleinste details nauwgezet gestyleerde (en tevens duurste) supercars ter wereld heeft deze zaterdag onder grote belangstelling in zijn thuisbasis San Cesario Sul Panaro zijn museum voor het publiek opengesteld. Want er zijn dan (heel letterlijk) slechts een paar dozijn mensen per jaar die daadwerkelijk een Pagani kunnen kopen, dat hoeft niet te betekenen dat de minder gefortuneerde liefhebber verstoken moet zijn van het merk.

De collectie bevat de allereerste Zonda-modellen uit 1998, de Zonda Cinque, de Zonda R en de Huayra, waarvan eerder deze week nog een nieuwe one-off werd onthuld; de Lampo. Bezoekers kunnen van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 17:00 (maar niet tussen 12:30 en 14:30, dan wordt er geluncht) gratis terecht. Ook is een fabrieksbezoek mogelijk, deze moet vooraf geboekt worden. Mocht u fervent petrolhead zijn en ooit een bedevaart naar de gouden driehoek rond Modena plannen, dan is dit iets om in het achterhoofd te houden.

Een vergulde Pagani laat weten: "Dreams and passion are the energy of our days. Since I was a child, in Argentina, I desired to come to Italy, to Modena where the most beautiful cars in the world are born. My dream allowed me to live the many obstacles as challenges to overcome, with determination, grit and efforts, and as opportunities for growth."

Pagani opende eerder dit jaar al een restauratie-afdeling voor zijn modellen, Rinascimento genaamd. Met het nieuwe museum wordt Horacio's imperium weer een stukje verder uitgebreid. Want hij mag dan weinig auto's per jaar verkopen, we vermoeden dat de marges erop niet heel beroerd zijn. Een diepgaand achtergrondartikel over de man en zijn merk vindt u hier