Hoe een autospotter Volkswagen €160.000 kostte

Een vriendelijk gebaar naar één van zijn merkambassadeurs is het Volkswagen-concern duur komen te staan: door een slordigheid met een uitgeleende Bugatti Veyron moest het bedrijf 160 duizend euro bij de Zwitserse douane aftikken.

Volkswagen heeft vele merkambassadeurs, de Duitse ex-profvoetballer Günther Netzer (73) is er één van. De in Zwitserland woonachtige Netzer kreeg als dank voor zijn bewezen diensten in 2015 voor een weekje een Veyron te leen. Het exemplaar werd met zijn Duitse kentekenplaten naar Zwitserland getransporteerd, zonder dat de mensen van VW hierbij langs de douane gingen. En ook al was het maar voor een weekje, feitelijk is de auto deze periode in Zwitserland geïmporteerd.

Waarschijnlijk was de aanwezigheid van de Veyron helemaal niemand opgevallen, ware het niet dat een autospotter de auto op Instagram zette, waarna de autoriteiten een onderzoek startten. Uitkomst: VW mocht de Zwitsers €160.000 (180.000 CHF) aftikken, wat het inmiddels ook gedaan heeft, zo meldt Bild. De krant meldt er ook bij dat de verantwoordelijken bij VW elkaar de Roetveegpiet toespelen, maar dat is verder niet zo relevant. De schade is al geleden.

Netzer was altijd al fan van auto's, we vonden een paar foto's van hem in zijn jonge jaren met een Ferrari 365 GTB en een Dino 246 GT.