Hoera. Tesla bouwde in 2017 duizenden Model 3's

Elon Musk heeft zijn productieprobleem echt onder controle en bouwt inmiddels flink veel exemplaren van de Model 3. Hoeveel het er precies zijn vertelt de man zelf vanavond nabeurs, maar op basis van de VIN-nummers kunnen we een inschatting maken.

Na de opstart-ellende lijkt het erop dat Tesla in 2017 toch een flink aantal Model 3's gebouwd heeft. Waar Elon Musk begin oktober nog moest toegeven dat zijn bedrijf maar 270 wagens in elkaar had geschroefd zouden er in de drie maanden erna toch flink meer gemaakt moeten zijn. De vijfduizend geplande exemplaren per week haalt het bedrijf nog niet, maar de exponentiële lijn lijkt wel te zijn ingezet. 

Het eerste bewijs voor de stijging is het bericht dat de onderdelen weer in grote aantallen bij de leverancier worden besteld. Een nieuw gegeven is het aantal VIN-nummers dat Tesla heeft geregistreerd bij de NHTSA. In december bestelde de autofabrikant zo'n 3.500 van die voertuignummers bij de Amerikaanse variant van de RDW. Niet al die identificatienummers zijn voor de Model 3, ook de Model S en Model X maken gebruik van dezelfde batches.

Uiteindelijk zijn er een paar honderd van die nummers doorgeschoven naar productiejaar 2018, waardoor er van de batch 3.027 overbleven voor 2017. Op basis daarvan concluderen insiders dat het bedrijf ruim tweeduizend Model 3's gemaakt heeft. Voor een periode van drie maanden is het vrij weinig, maar gezien het feit dat Tesla zo goed als niks uit de fabriek wist te rijden in de periode ervoor is het goed nieuws.

Zoals gezegd, vanavond komt Musk met de echte cijfers, maar het lijkt erop dat hij de wereld deze keer niet gaat teleurstellen. Hij heeft hoe dan ook fijn nieuws, want de verwachting is dat hij met de drie modellen bij elkaar in ieder geval een recordaantal afleveringen kan melden.