Mercedes A-Klasse Sedan komt nog dit jaar

Vreugde in huize Benz, want er is gezinsuitbreiding op komst. De A-Klasse-familie breidt uit met een vierdeurs model, op basis van de geheel nieuwe generatie die binnenkort gepresenteerd wordt.

Mercedes is de grootste premiumfabrikant ter wereld en plant dit ook te blijven. Essentieel hiervoor is een gezonde afzet van de A-Klasse-familie, die later dit jaar uitbreiding krijgt. Aankomende maart presenteert Mercedes eerst een geheel nieuwe (derde) generatie A-Klasse in Genève, en kort daarop volgt de eerste A-Klasse sedan. Volgens Autocar staat de auto in augustus al bij de dealer, wat zou betekenen dat er snel een publieksdebuut volgt, bijvoorbeeld eind april op Auto China in Beijing. 

Dat er een sedan op basis van de A-Klasse komt zal niemand verbazen: Audi heeft met de A3 Sedan (of Limousine, zoals ze hem zelf noemen) laten zien dat het een erg mooie vierdeurs kan neerzetten, en BMW maakt reeds een 1 Serie sedan, zij het alleen voor de Chinese markt. Bovendien warmde Mercedes ons met de Concept A Sedan al op voor een productiemodel.

In de nieuwe A-Klasse komt sowieso een 1.3 liter viercilinder turbo te liggen, die samen met Renault werd ontwikkeld. Eerder deze maand lieten de Fransen het blok debuteren in de Scénic, met vermogens van 115, 140 of 160 pk en een maximumkoppel van 220 tot 270 Nm. Naast de één-punt-drie zal er ook een 1.4 liter PHEV met een elektrisch bereik van 50 km komen, als proponent van de nieuwe M282-motorenfamilie, die uit 1.2- en 1.4-liters bestaat. Dit is een interessante ontwikkeling: waar Volkswagen zijn viercilinder van 1.4 naar 1.5 liter vergrootte menen andere fabrikanten dat het best nog wat kleiner kan met de vierpitters. 

Hoger in de boom gaan we ook modellen met Mercedes' eigen 1.6 en 2.0 viercilinders uit de nieuwe M260-motorenfamilie (voorheen M270) vinden, voor als het een onsje meer mag zijn. Klapstuk wordt de A45 AMG, met naar verluidt meer dan 400 pk (de huidige heeft er 381). Dieselaars kunnen genieten van de nieuwe 2.0 viercilinder, die debuteerde in de nieuwe E-Klasse.

De nieuwe A wordt een flinke stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger, in de zin dat er nog meer high-end spul op de optielijst komt te staan (wonder het hierboven getoonde dashboard inclusief Mercedes Benz User Experience) en dat de auto vooral van binnen een stuk groter wordt. We geven het woord even aan Mercedes' PR-machine:

"In het interieur van de nieuwe A-Klasse is de ruimtebeleving flink toegenomen. Op schouderhoogte is er vóór 9 mm en achter 22 mm meer ruimte. Hetzelfde geldt voor de elleboogruimte (vóór +35 mm, achter +36mm) en hoofdruimte (vóór +7 mm, achter +8 mm). Een andere positief punt van de nieuwe A-Klasse is de verbeterde toegankelijkheid van de tweede zitrij. 

Verder is de bagageruimte met een inhoud van 370 liter (+29 liter) nog praktischer voor gezinnen en vrijetijdsbesteding geworden. Dankzij de tweedelige achterlichten van de A-Klasse is de laadopening nu 20 cm breder. De bagageruimtebodem is 11,5 cm langer. Als optie kan de achterbankleuning rechterop worden gezet, bijvoorbeeld om grote dozen gemakkelijker kwijt te kunnen in de bagageruimte. Ook het zicht rondom is met zo’n 10 procent verbeterd."

Kijken we naar de A-Klasse en al zijn afgeleiden, dan zien we in 2018 eerst de vijfdeurs A-Klasse en de sedan, in 2019 volgt de CLA. Of deze er opnieuw in twee varianten komt is nog niet bekend, bij de nieuwe CLS heeft Mercedes de shooting break laten vallen. Op hetzelfde voorwielaangedreven kleine platform (MFA 2) volgt later nog een nieuwe B-Klasse én een SUV onder de GLC: de GLB. Het is nog niet bekend of Mercedes hiernaast ook een nieuwe GLA gaat maken, maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het model geschrapt wordt.