McLaren waarmee Ayrton Senna Monaco won geveild

In 1993 reed Ayrton Senna Formule 1 met de McLaren MP4/8A. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Braziliaan daarmee zijn laatste GP van Monaco won. Senna is er niet meer, de auto nog wel. Hij wordt geveild.

De meeste Formule 1-liefhebbers zullen ervan dromen om op een gegeven moment in hun leven een stukje F1-geschiedenis in huis te hebben. Wat het ook is. Maar de gedachte dat je een auto die een seizoen bestuurd is door Ayrton Senna kunt kopen, is waarschijnlijk genoeg om ervoor te zorgen dat je nu je spaarrekening gaat plunderen. Of je organen te verkopen.

Begin maar met afscheid nemen van al je geld, want het moment is aangebroken om te gaan bieden op de McLaren MP4/8A. Deze exacte auto bracht de overwinning in de Grand Prix van Monaco naar Ayrton Senna in 1993. Die laatste en zesde overwinning in het prinsdom bracht Senna het record dat nu nog steeds niet is verbroken. De Braziliaan crashte de auto overigens in de vrije trainingen zodanig hard dat hij zijn duim flink bezeerde. De marshall plukten het wrak uit de bocht bij Sainte Devote en brachten hem terug naar de pitsstraat. Gelukkig kon de auto weer gerepareerd worden en Senna reed in 1993 nog zeven andere GP's met de wagen.

Hoewel Senna geen kampioen werd met deze McLaren is het toch een auto die niet in je collectie mag ontbreken. Volgens de veilingmeesters is de originele Ford Cosworth HB V8 nog in perfecte toestand en zou de auto zo weg kunnen rijden. Een bedrag voor de auto is nog niet genoemd, maar het zal in de miljoenen lopen. De Ferrari waarmee Michael Schumacher in 2001 Monaco won, werd onlangs voor €6.365.000 geveild in New York. Die auto ging als kunst onder de hamer. De auto van Senna is misschien geen kunst, maar het is wel een relikwie. Daarom kan het zomaar zijn dat er een paar bieders opstaan die niet stoppen totdat de auto mee naar huis mag, what ever it takes.