GP van Assen mogelijk al in 2019 op F1-kalender

Voorstanders van een revival van de GP van Nederland hoeven mogelijk niet heel lang meer te wachten. F1-racedirecteur Charlie Whiting bezocht het TT-circuit van Assen, en gaf de Drentse baan een positieve beoordeling.

Met de opkomst van Max Verstappen heeft de F1 een enorme boost gekregen in Nederland. De interesse in de koningsklasse van de autosport piekt, en daarom wordt er volop gejaagd op de eerste GP van Nederland sinds de jaren '80, toen Zandvoort nog op de kalender stond.

Potentiële kandidaten zijn het GP-circuit van Zandvoort en het TT-circuit van Assen. Daarnaast zijn er (nog ietwat ongedefinieerde) plannen voor een racetempel in de Flevopolder en nam Verstappens sponsor Exact alvast een voorschotje op een GP-parcours in Delft. Autobahn speelde ook al eens met de grootstedelijke opties Amsterdam of Rotterdam.

Assen geniet de voorkeur van Nico Hülkenberg, terwijl huisjesmelker en Zandvoort-eigenaar Bernhard jr. alles op alles zet om de F1 naar zijn circuit aan de kust te halen. In de schaduw van het groots opgezette haalbaarheidsonderzoek op Zandvoort werkte Assen ondertussen stilletjes aan de eigen kansen, waaronder het verkrijgen van een noodzakelijke Grade 1-beoordeling. Sleutelfiguur Charlie Whiting werd uitgenodigd, zo melden wij in november. Inmiddels is hij langsgeweest, en volgens het DvhN was de racedirecteur onder de indruk van onder meer de goede staat van onderhoud. TT-voorzitter Arjan Bos noemt 2019 of 2020 als mogelijke jaartallen voor een hernieuwde GP van Nederland. Of het ook zo'n vaart loopt is de vraag, ook rechtenhouder Formula One Management (FOM) moet nog akkoord gaan.

Grootste concurrent voor een GP van Nederland is Denemarken. De noorderbuur van Duitsland wil ook graag het prestigieuze evenement binnenhalen en stelt een stratencircuit door Kopenhagen voor. Daarnaast hebben de Denen bij de rijders met Kevin Magnussen een ijzer in het vuur, maar als de blonde blaaskaak zich dit jaar niet aanzienlijk verbetert zien we hem eerlijk gezegd na 2018 geen stoeltje meer vullen in de F1. Max Verstappen daarentegen ligt voor de komende drie jaar bij een topteam vast.

Kortom: niets is nog zeker met betrekking tot een GP van Nederland, maar het evenement lijkt de afgelopen maanden zeker dichterbij te zijn gekomen dan het de afgelopen jaren was, ondanks jaloerse Belgen en een boze milieulobby.