Officieel: de nieuwe Audi A6 sedan

Gisteravond zagen we al een cheeky lekje, inmiddels is het doek er ook officieel af: hier is de nieuwe A6, de auto die Audi's eer tot 2026 tegenover BMW en Mercedes in het segment der zakensedans hoog moet houden.

Een korte geschiedenis: vroeger heette de A6 nog Audi 100. Met de facelift van de vierde generatie in 1994 werd het A6. Inmiddels zijn we bijna 25 jaar later bij de achtste generatie aanbeland, die voor de verandering eens niet veel groter is geworden dan zijn voorganger. Ten opzichte van de C7 wijzigen de buitenmaten (4.939 x 1.886 x 1.457 mm) nauwelijks, aangezien er ergens een limiet zit op hoe ver je je modellen kunt oppompen. Daarnaast mag er van de EU per 2021 slechts 95 g/km aan CO2 uitgestoten worden, en dan helpt het als je auto's niet 7 meter lang en 2 meter breed zijn.

Bij Audi's A-modellen kan je vrij nauwkeurig een scheiding aanbrengen tussen de A4-A5 enerzijds, en de A6 t/m A8 anderzijds. In de nieuwe A6 - die staat op het MLB-evo platform - zit veel trickle-down van de recente A8 en A7 Sportback, wat we zien in zowel interieur als exterieur. Zo heeft de A6 eveneens de Virtual Cockpit met een 10,1" hoofdmonitor en hieronder een bedienpaneel van 8,6". Als gezegd groeiden de buitenmaten nauwelijks, maar in het interieur werd aan alle kanten iets meer plaats geschapen voor de beentjes, het hoofd en eventueel de voluptueuze vormen van de goed doorvoede berijder.

Sommige trends blijven hetzelfde: het autodesign moet tegenwoordig vooral breed en sportief zijn, de nieuwe A6 volgt dit adagium keurig netjes. Ook de grote wielentrend zet hier door: bij de voorganger was 20" het grootst mogelijke, hier hebben de designers nog een inchje vrijgemaakt, om naar wens 21" wielen met banden tot 255/35 te kunnen accommoderen.

Bij de marktstart geeft de Nederlandse importeur twee keuzes: een 3.0 (55) TFSI met 340 pk en 500 Nm en een DSG-7 of een 3.0 (50) TDI met 286 pk en 620 Nm, die aan een 8-traps Tiptronic gekoppeld is. Beide V6-motoren dus, die allebei quattro-vierwielaandrijving hebben en - via een riemaangedreven startgenerator - aan een 48 Volt mild-hybridesysteem gekoppeld zijn. De extra lithium-ion batterij regenereert tot 12 kW aan remenergie, in combinatie met een modern start-stopsysteem dat al vanaf 22 km/u in kan schakelen zorgt dit voor een brandstofbesparing tot 0,7 liter/100 km. 

De oosterburen krijgen hiernaast ook nog een 2.0 (40) TDI met 204 pk en een 3.0 (45) TDI met 231 pk, bij ons moet de A6-rijder die in de markt is voor een vierpitter nog even wachten. De viercilinders zijn eveneens mild-hybride, doch aangesloten op een conventioneel 12 Volt-systeem. Als geheugensteun: zo komen de 'vermogensnummers' bij Audi tot stand.

De nieuwe A6 maakt gebruik van vierwielbesturing, de technologie die vanuit Porsche langzaamaan de luxemerken van de VW Group binnensijpelt. Ook de moderne fugazi-uitlaatsierstukken zien we. Kennelijk moet de klant nog steeds het gevoel hebben dat de uitlaten in de achterbumper zitten, terwijl ze hier in werkelijkheid onder verstopt zitten.

Voor Nederland is de A6 sedan wellicht leuk, maar zit de echte omzet in de Avant. Tegen beter weten in hoopten we stiekem ook meteen de A6 Avant te zien, maar dat bleek ijdele hoop. De stationversie van de A6 wordt bewaard tot het najaar, wanneer de autosalon van Parijs plaatsvindt.

Update. PLOP. Eerder dan verwacht is de nieuwe A6 Avant onthuld. Bekijk hem hier.