Jean Todt wil einde maken aan Ferrari's vetorecht

Mensen die hun klassiekers kennen opperen wel eens dat alle teams in de F1 gelijk zijn, maar dat Ferrari iets gelijker is dan de anderen. Er wordt echter steeds nadrukkelijker aan Ferrari's geprivilegieerde stoelpoten gezaagd, ook uit onverwachte hoek.

Ferrari is als enige team al sinds het begin van de Formule 1 actief, en met leeftijd komen douceurtjes. Zeker als je daarnaast warme banden onderhoudt met verdeel-en-heers-capo Bernie Ecclestone, die je per jaar 100 miljoen aan bonus toestopt voor het meedoen. Echter, Ecclestone is inmiddels buiten beeld, en dus kijkt de racewereld steeds kritischer naar Ferrari's uitzonderingspositie. Niet alleen het gratis geld, maar ook Ferrari's unieke vetorecht tegen nieuwe ontwikkelingen in de F1 komen meer en meer onder vuur te liggen.

De Italianen maakten in 2015 voor het laatst gebruik van hun veto om een maximumprijs van motoren en transmissies te blokkeren, en houden hun privilege zeker nog tot december 2020, wanneer de lopende Concorde-overeenkomst afloopt. Echter, achter de schermen positioneren de teams en overige actoren zich al voor 2021, wanneer de F1 een nieuwe fase ingaat.

FIA-president en oud-Ferrari-teambaas Jean Todt dropte deze week in Londen een bommetje door te stellen dat Ferrari's vetorecht zijn langste tijd wel heeft gehad: "The veto was at the time of Enzo Ferrari [in de jaren '80, red.], and he was isolated in Maranello. That was the only team supplying engine and chassis against some other teams that were all powered by Ford. So at this time, it was decided that being away from what is called the silicon valley of motorsport, they needed to have a protection. That is the story about the veto. But personally, I feel now I am not in favour of that. Times have changed."

De Fransman liet in de mediabriefing waarin hij zijn uitspraken deed meteen doorschemeren dat hij in de voorbereidingen naar de huidige, zevende, Concorde-overeenkomst als enige tegen was: "I was the only one against. The only one. I remember it was a meeting in Paris at the Place de la Concorde, in the FIA headquarters. It was the commercial rights holder. All the teams were there.

"And I said what is the position of the veto for Ferrari? They said 'it was fine for us'. So it would have been inappropriate for me alone to say that I am against the veto right to Ferrari. The only thing is we modified the wording of it. So that is part of the answer." Dat klinkt heel nobel, en tegelijkertijd onwaarschijnlijk. Maar vergeet niet dat Bernie destijds nog aan de touwtjes trok, en als gezegd: niemand was Machiavelliaanser in de onderhandelingen dan de sluwe oude Brit.

Met zijn uitspraken herhaalt Todt eigenlijk wat hij afgelopen januari ook al zei.

Een reactie van Ferrari hebben we niet, en die zal er waarschijnlijk ook helemaal niet komen, maar we kunnen ons voorstellen dat het duo Arrivabene/Marchionne het schuim op de mondhoeken hebben staan. Laatstgenoemde dreigde al eens dat Ferrari de biezen pakt als ze niet meer boven de andere teams gesteld worden die nare FIA ze blijft pesten met impopulaire maatregelen, en herhaalde dit dreigement later om het nog eens kracht bij te zetten.

Mocht Ferrari vanaf 2021 inderdaad worden gekort op zijn meedoe-bonus, er een budgetplafond komen, en - tot overmaat van ramp - ook nog aan Ferrari's veto getornd worden, dan lijkt ons de kans reëel dat de Scuderia zich inderdaad stampvoetend naar het gat van de timmerman begeeft. Kom niet aan trotse Italianen.