Zou u een Koreaanse S-Klasse doen?

Als je vroeger een bovenmaatse luxe sedan wilde, maar een hekel aan Duitsers had, dan kon altijd nog bij de Fransen terecht. Maar de Fransozen bouwen geen statige vlaggenschepen meer. De Koreanen gelukkig wel.

Een beetje een CEO of staatshoofd laat zich het liefst in een product van eigen makelij vervoeren. Wijlen Charles de Gaulle kreeg je voor nog geen miljoenmiljard in een Mercedes, en de nationale trots is voor de vers 'herkozen' Vladimir Putin zó belangrijk dat hij een 'Russische' limousine laat bouwen - en er meteen Zweden mee binnenvalt. Koreaanse moguls hebben gelukkig een sterke auto-industrie in het achterland, die inmiddels zo ver is dat deze ook zeer acceptabele luxeproducten van de lopende band karnt.

De Kia K900 is zo'n vlaggenschip, en nogal een verbetering ten opzichte van onderstaande Opirus, amper 10 jaar geleden nog het beste wat Kia te bieden had. Volgende week presenteren de Koreanen hun bovenmaatse sedan op de New York International Auto Show (NYIAS), als voorproefje geven ze alvast wat beelden en informatie vrij.

De K900 (of K9 of Quoris, afhankelijk van de markt waarin je je bevindt) deelt zijn platform met de G90 van Hyundai's luxe-spinoff Genesis. De al vrij royale wielbasis van 3.045 mm is in deze generatie opgerekt tot 3.105 mm. Da's bijna een hele Picanto aan wielbasis. Informatie over motoriseringen wordt niet gegeven, maar vermoedelijk neemt de K900 de twee opties van de G90 over: een 3.3 twinturbo V6 met 370 pk, of een 425 pk sterke atmosferische 5.0 V8. Van de gestapelde Duplex LED-boogjes in de koplampen moet je houden.

Net zoals de Opirus schaamteloos elementen van Mercedes (destijds de E-Klasse) jatte, is er ook bij de K900 lustig op los gekopieerd. Het 12,3" grote digitale scherm is rechtstreeks uit de E-/S-Klasse overgenomen en ook de Pantone customizable mood lighting is iets dat we in een originele vorm vooral van Mercedes kennen. Pantone is overigens een gerenommeerd kleurinstituut waar wij nog nooit van gehoord hadden.

Toegegeven: de eerste blik op het interieur toont een strakke, chique en moderne cockpit. Voor het obligate luxeklokje in de console werd aangeklopt bij de Zwitserse horlogemaker Maurice Lacroix. Evenals bij zijn voorgangers hebben wij ijdele hoop deze Kia in Europa te zien, hier zal de 100.000 euro kostende Kia Stinger GT voorlopig wel de duurste Kia met een kenteken zijn.