BMW aangeklaagd om duimafhakkende X5

De 61-jarige Godwin Boateng klaagt BMW aan omdat hij claimt dat hij een gedeelte van zijn duim is verloren doordat zijn X5 de deur, met de duim er nog tussen, uit zichzelf sloot.

Op het moment dat het ongeluk gebeurde, leunde Godwin tegen zijn X5. De deur stond, naar eigen zeggen, zo'n centimeter of 30 open en de Amerikaan had zijn hand op de deurstijl. Het automatisch sluiten van de deur ging blijkbaar zo snel dat hij niet meer in staat was om zijn hand weg te trekken met als resultaat dat hij nu met een stukje duim minder mag leven. Zijn tripje, met bebloede duim in hand, naar het ziekenhuis bleek namelijk kansloos. Daar werd hem verteld dat de duim niet meer aan te naaien was.

Hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren is, op de verklaring van Godwin na, nog onduidelijk. Een zelfsluitmechanisme treedt doorgaans niet in werking als een deur op 30 centimeter open staat. Deze werkt alleen het laatste stukje als de deur net niet in z'n slot valt. En daarbij komt nog eens dat dit soort techniek altijd stopt wanneer deze door iets (bijvoorbeeld een duim of hand) geblokkeerd wordt. 

Ondertussen is de aanstellende Amerikaan het slachtoffer twee operaties verder en kan hij zijn hand nog steeds niet volledig gebruiken. De software-ontwikkelaar werkt wel, maar met de nodige problemen aangezien het voelt alsof hij constant messen in zijn hand heeft. Ook het strikken van zijn veters valt hem zwaar. 

Volgens raadsman Avi Cohen deugt het hele design van de X5 niet en wist de fabrikant daarom dat dit soort ongelukken zouden gaan gebeuren. Hij noemt de deur "niets minder dan een guillotine." BMW geeft wijselijk nog geen commentaar op de zaak zolang de rechtszaak loopt.