RIP Top Gear test track

Het was wellicht het bekendste stukje voormalig vliegveld ter wereld, met beroemde bochten als Hammerhead en Gambon: Dunsfold Aerodrome, beter bekend als 'de Top Gear test track'. Maar helaas: de iconische lap asfalt moet plaats maken voor huizen.

Dunsfold, het stuk grond rond het gelijknamige plaatsje in het graafschap Surrey, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Canadese troepen als vliegveld in het leven geroepen, maar verloor erna de status van vliegveld. Lotus nam het perceel in gebruik als testfaciliteit, ook een aanzienlijk deel van de F1-ontwikkeling werd er gedaan. In 2002 streek Top Gear er neer voor opnames in de hangar en testwerk op het asfalt. 

Talloze rondjes werden afgelegd door Clarkson, Hammond en May, The Stig, en natuurlijk de diverse Stars in a reasonably priced car. Echter, aan alle goede dingen komt een eind: het trio ging de nieuwe lucratieve uitdaging aan bij Amazon, en Top Gear ging verder met een nieuwe lineup. Als we heel eerlijk zijn moeten we zeggen dat we het niet meer volgen, maar ze schijnen nog steeds op Dunsfold te filmen. 

Echter, niet lang  meer: plannen van december 2016 om er 1.800 woningen te bouwen werden recentelijk definitief. En dus gaat de bulldozer over het iconische stukje asfalt en komt er een einde aan bochten als Bacharach, Chicago, Bentley en natuurlijk Gambon, die eerst 'Carpenters Corner' heette, maar na een spectaculaire faal van acteur Michael Gambon in zijn eer hernoemd werd.