Britten: brandstofprijzen snelweg zorgen voor gevaarlijke situaties

De Britse politiek vreest dat hoge brandstofprijzen langs de snelweg tot gevaarlijke situaties leiden. Volgens Transport Secretary Chris Grayling rijden mensen liever door op een bijna lege tank dan dat ze zich laten uitbuiten.

Hoge brandstofprijzen langs de snelweg bestaan om automobilisten een poot uit te draaien. Tenminste, dat denkt Chris Grayling. Hij is verkeersminister in het Verenigd Koninkrijk die waarschijnlijk onlangs privé tankte en hierbij geconfronteerd werd met de absurde prijzen. Hoog tijd om een onderzoek in te stellen, want niemand wil opgelicht worden. 

Grayling schreef een brief aan Andrea Coscelli, hoofd van de Competition and Markets Authority (CMA): "I am writing to raise concerns and request that the CMA consider opening an investigation into the retail price at Motorway Service Areas (MSAs). I am concerned that prices which are higher than other forecourts may exploit users in a situation where there is less choice and competition, and discourage motorists from stopping and re-fuelling when, for safety reasons, they should."

Dus volgens de Brit is het dus best mogelijk dat automobilisten een lege tank riskeren om maar niet drie dubbeltjes extra te moeten afrekenen. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, zoals onnodig stoppen op de vluchtstrook (boete in Nederland: €230,-) en eventueel een wegsleepsessie. Dan hebben we het nog niet gehad over een veroorzaakte file die verantwoordelijk is voor duizenden gemiste manuren bij verschillende bedrijven. Ook de hulpdiensten kunnen niet meer op lokatie komen omdat de route geblokkeerd is.

Maar eigenlijk is het gewoon heel logisch dat tankstations langs de snelweg meer vragen dan die in een stad. Daar tanken is een laatste optie. Op dat moment is de vraag groot, de concurrentie niet aanwezig en kan men zo ongeveer vragen wat men wil. Langs de snelweg moeten tanken, komt in veel gevallen neer op slechte planning van de automobilist. Dan mag er best een domheidsbelasting in de vorm van debiele prijzen opgelegd worden zodat men de volgende keer nadenkt voordat er een lange trip ondernomen wordt.