Eindelijk. Een Lexus voor condoomhaters

Wie kinderen graag in massa produceert, heeft een ruime auto nodig. Het immer uitdijende aanbod der zevenzitters krijgt vandaag een nieuwe Japanse exponent: de Lexus RX L.

Behoort u tot de 10 procent van de Nederlandse ouders met vier of meer kinderen, dan is de keuze voor een nieuwe wagen voor het gehele gezin beperkt. Gelukkig werd hij de afgelopen jaren wel steeds groter, tot voor 15 jaar restte je weinig anders dan een lompe MPV als een VW Sharan of een Toyota Previa te kopen. Nu is de keuze vooral op het SUV-domein toegespitst, al dan niet nog steeds lomp. 

Lexus heeft sinds 2000 met de RX een flinke SUV in het assortiment, voor het eerst in 18 jaar krijgt deze nu een opgerekte variant met een derde zitrij. Vol trots melden de Japanners dat ze slechts 110 mm aan extra lengte nodig hadden om plaats te scheppen voor twee extra personen, en als we naar de foto's kijken zouden we toch vooral mensen met korte (of geen) beentjes aanraden er plaats te nemen. Desalniettemin, knap werk. 

Het exterieur biedt weinig verrassingen: de 'zwevende C-stijl' van de vijfzitter werd overgenomen,  je moet er van houden. Als je naar het totaalplaatje kijkt moet je concluderen dat de designers de elf extra centimeters zo subtiel als dat kan hebben weggemoffeld: de kont is duidelijk opgerekt, maar het werd geen walvis. 

Het blijft natuurlijk wel een dure auto met een beperkte markt, de gewone RX is vanaf 71.500 euro verkrijgbaar omdat de importeur ervoor koos alleen de 450h in Nederland aan te bieden. Of de zevenzitter ook overkomt weten we nog niet, as we speak is Toyota de vraag in Andelst, Ochten en 's Heer Arendskerke aan het inventariseren.