In New York op bezoek bij Classic Car Club Manhattan

Langs de oever van de Hudson in NYC, vlakbij de überhippe High Line, ligt een verborgen pareltje voor de petroseksueel. Een nietszeggend warehouse is de locatie van de exclusieve Classic Car Club van Manhattan.

Bij het inchecken voor je vlucht geüpgraded worden naar Business Class heeft op zichzelf al de nodige voordelen voor een intercontinentale vlucht. Maar soms heeft het nog extra pluspunten, zo ondervond ondergetekende onlangs tijdens een vlucht naar New York. Vooraan in het vliegtuig zitten doorgaans de wat beter gesitueerde reizigers en zitten er twee alleenreizigers naast elkaar -waarvan er één Amerikaans is - dan heb je zo een leuk gesprek. Als beide vooraanvliegers dan ook nog iets met auto's hebben dan is de reis zo voorbij.

Medereiziger Scott, die in het dagelijks leven zonnefarms projectontwikkelt, blijkt één van de 250 leden te zijn van de bekende Classic Car Club in Manhattan en nodigt me meteen uit om langs te komen. De club heeft onlangs een flinke verbouwing ondergaan en heeft een werkelijk briljante stek gevonden aan de oever van de Hudson in New York City. Ironisch genoeg is het buurpand in handen van de NYPD Tow Pound, waar alle weggesleepte auto's van de stad terechtkomen. 

Dankzij Scott is onze komst naar de club al aangekondigd en staat manager Mike Kvasic al klaar om ons rond te leiden door de garage en langs de bar plus terras aan de rivier.

Het verhaal van de CCC is best leuk. De club begon al in de jaren negentig in Londen, als een club met echt voornamelijk klassiekers in het bezit. In de Verenigde Staten zitten er toch meer future classics in de collectie. Rond 2005 breiden de Londeners uit naar de overzijde van de grote plas. De Amerikaanse oprichters staan voor een schone taak: wat zou je kopen als je nu voor een miljoen dollar auto's zou mogen kopen. Michael Prichinello en Zac Moseley mogen dat in het echt doen voor hun nieuwe club.

Inmiddels draait de club al ruim tien jaar en is het aantal auto's in de vloot tot boven de veertig gestegen. Mike leidt ons langs de receptie naar het heilige der heiligen: de grote showroom waar de collectie uitgestald staat. Vooraan staat de Alfa Giulia Quadrifoglio pontificaal opgesteld en vlak daarnaast staan een BMW M2 en een E30 M3 met rolkooi erin. Het lijkt een erg Europese show, maar goed dat zijn natuurlijk de exoten voor de bewoners van de nieuwe wereld. We zien ook drie Ford Mustangs van verschillende leeftijden. De Corvette uit de jaren zestig heeft, hoe Amerikaans, een engine swap ondergaan en is uitgerust met de V8 uit de nieuwste Vette.

Wie in stijl naar het strand wil kan de Ford Bronco met extra hoge wielen meepakken. Meer Italiaans werk is er ook in de vorm van een Alfa GTV, een Alfa 4C Roadster, maar ook de nodige Ferrari's en uiteraard een Lancia Delta HF Integrale.

Dan zijn er de auto's die je op een trailer mee mag nemen om ze op trackdays te gebruiken. De eerdergenoemde M3 is er een van, maar er is ook een Ariel Atom, die in de VS gewoon niet Road Legal te maken is in verband met zijn bumperloosheid. Ook de Lotus Seven is er speciaal voor rondjes op een circuit, waarbij de club je aanbeveelt om de exclusieve Monticello Motor Club in upstate New York te gebruiken.

Het pièce de resistance in de collectie is de Ford GT40 die in de kleuren van Gulf Racing is uitgevoerd. Helaas is het geen origineel exemplaar, het betreft een replica van Zuid-Afrikaanse origine. Desondanks is het geen straf om ermee voor de dag te mogen komen.

Om het geheel  af te maken zijn de beide generaties van de Acura (alias Honda) NSX present in de gamma van de club. De leden mogen de auto's via een puntensysteem gebruiken en moeten daarvoor alsnog vrij diep in de buidel tasten: rijdend lidmaatschap kost je minstens $10.000 per jaar. Aan de andere kant is dat wellicht best goedkoop, voor ieder weekend in een leuke auto rijden.

Na de tour door de showroom neemt Mike ons mee naar de bar. De club heeft namelijk een flink terras langs de oever van de Hudson in de aanbieding. Voor degene die klaar is met rijden worden er gemene cocktails geschonken, waarbij de Bloody Mary door de leden wordt aangeraden.

Voor de leden die liever apart eten is er ook een aparte ruimte die helemaal is ingericht als fantastische autoliefhebberskamer. De wanden zijn bedekt met allerlei platen en neonlichten die autoracen schreeuwen. Om het geheel af te maken is er ook een kamer ingericht met racesimulators, handig voor de nieuwste lichting leden: sinds de verhuizing naar de rivieroevers is er een lidmaatschap dat je geen recht geeft om de auto's te gebruiken. Dat is een stuk goedkoper, maar kost je nog steeds minimaal $180 per maand.

Naast autorijden doet de Club ook aan autootjes kijken. Zo gaan de leden regelmatig op visite bij een Formule 1 Grand Prix. Ze organiseren ook toertochten door Europa of andere rijdersgebieden in de wereld. U begrijpt waar u ons kunt vinden als we per ongeluk in New York gaan wonen.