U zoekt een BMW 850i? Dit staat er te koop

In 1989 was daar dan eindelijk de opvolger van de illustere 6 Serie van BMW. De 850 was wel een stuk groter en zwaarder geworden en moest het opnemen tegen de CL van Mercedes. Het werd niet het verwachte succes, maar het is een klassieker.

BMW was bij het tekenen van de 850 een van de eerste fabrikanten die de computer in het proces betrok. Door de CAD programmatuur konden ze stresstests doen zonder een model te hoeven bouwen. Het leverde een carrosserie op die veel groter werd dan die van de 6 Serie, maar die wel een paar kilo minder woog. Desondanks was het geheel een stuk stijver geworden. 

Leuk, zo'n gewichtsbesparing, maar het heeft weinig zin als je vervolgens een knots van een vijfliter V12 voorin legt. Feestelijk is het natuurlijk wel. De motor was gekoppeld aan een zesversnellingsbak, wat in 1989 enorm futuristisch was. Daarnaast had de auto een elektronisch gaspedaal, dat drive-by-wire was toen ook revolutionair. 

Echt succesvol werd de achtserie echter nooit. Na een paar jaar voerde BMW de 840 in om het hoofd te bieden aan de hoge olieprijs en de wereldwijde recessie, maar verder dan 35.000 verkochte 8'jes zijn de Müncheners nooit gekomen. Zonde, want het blijven mooie bakken. Tijd dus om een exemplaar van de in 1999 uit productie genomen wagen op te zoeken.

Wat opvalt is dat de 8 Serie blijkbaar zo duur is gebleven, dat alle auto's die we aantreffen nog behoorlijk origineel zijn - er is weinig aan gedaan door Sjohnnies en hun tuners. Ze lijken ook behandeld te zijn als echte chique auto's, althans ze zien er stuk voor stuk schitterend uit. Zijn ze allemaal van een oud mannetje geweest? De prijzen variëren echter nogal, net als de kilometerstanden.

De duurste BMW 850 die te koop staat is een CS uit 1992. Best wel oud eigenlijk voor een auto waar je bijna negentigduizend euro voor neer moet leggen. Goed deze Bimmer ziet er ook vrij strak uit en als de kilomterstand van 87.696 km klopt, dan is er in de zesentwintig jaar dat hij op de aardkloot staat serieus weinig mee gereden. De auto is voorzien van vrij veel extra's en dat is wel fijn, begin jaren negentig presteerde BMW het nog steeds om auto's zonder standaard elektrische ramen te verkopen. Voor €89.500 mag hij met je mee.

Met een kilometerstand die de prijs niet ver ontloopt (47.138 km om €39.950) is deze witte 850 een auto van de middenmoot. Dankzij zijn witte uiterlijk is het niet meteen de mooiste, ook al kan het zijn dat het een van de betere auto's is in dit overzicht. Hij vertoont weinig gebruikssporen, maar heeft velours bekleding, toch wel een minpuntje. Het is eigenlijk bijzonder dat BMW zo'n dure auto überhaupt met dat spul heeft geleverd. Voor €39.950 mag hij met u mee naar huis.

Een kilometerstand van 247.558 km is vrij geloofwaardig op een auto van bijna drie decennia oud. In 1991 werd deze Beier geboren en niet in Nederland geleverd, de auto kwam pas in 1999 naar ons land. De eerste eigenaar heeft vrijwel de gehele optielijstaangevinkt, waardoor er ook een zeer luxe cassettebandjesvakje in de auto zit. Met een prijs van €21.400 is dit een vrij acceptabel geprijsde auto, met wellicht een mooie historie erbij (dit is overigens de auto waar de oude meneer bovenaan bij staat).

Dat een drieëntwintig jaar oude auto maar 7.800 kilometer heeft gereden lijkt ons nogal sterk. Desondanks is het mogelijk, als deze Calypsorode auto echt uit een Zwitserse collectie komt. De verkoper zegt de boekjes erbij te hebben, dus het is waarschijnlijk te controleren. Feit is dat de auto er optisch snaarstrak bijstaat en als het verhaal klopt is €79.000 niet belachelijk veel voor een nagenoeg nieuwe auto.

Er zijn wel twee achtseries te krijgen die jonger zijn, maar dat zijn 840's en die V8 is toch geen V12. De kleur Calypsorood blijkt populair geweest te zijn bij de kopers van 850's, dit is de zoveelste rode die we tegenkomen op deze lijst. De verkoper heeft niet veel te melden over de auto, die op de foto's behoorlijk stoffig voorkomt, dus hij zal al een tijdje in een garage hebben gestaan. De auto woonde tot 2012 niet in Nederland, dus over de tellerstand van 123.947 is geen zinnig woord te zeggen. De vraag is echter waarom je maar 5.600 kilometer per jaar met een 850 zou rijden. Hoe dan ook, €79.950 voor een 22 jaar oude auto is geen koopje.

Een koopje is het nog steeds niet, met bijna 17k euro's, maar dit is waarschijnlijk wel een van de goedkoopste V12's die je momenteel kunt aanschaffen in Nederland. De in rood metallic uitgevoerde auto is 27 jaar oud en heeft in die tijd 242.210 kilometer gelopen. Hij werd origineel in Nederland geleverd, maar is intussen van een Belgisch kenteken voorzien, bij herinvoer krijgt hij (blijkbaar) wel zijn originele begin jaren negentigkenteken weer terug. De verkoper beweert dat alles nog werkt en dat zelfs de LCD-schermpjes in het dashboard geen dode pixels hebben. Zou je voor €16.950 echt op de eerste rang zitten?