Formule 1-teams maken gebruik van gat in regelgeving

Vanaf volgend jaar moeten de Formule 1-bolides een stuk simpeler worden. Daarvoor komen nieuwe regels, maar tot nu toe vergeet de FIA er één mee te pakken en daar maken de teams dankbaar gebruik van.

Sinds vorig jaar zijn alle auto's 20 centimeter breder geworden. Dit komt de prestaties van de auto's ten goede, maar maakt het extreem lastig om in te halen. De FIA wil dit graag aanpakken door de regelgeving rondom de aerodynamica van de auto zoveel mogelijk te versimpelen, maar ze vergeten daarbij consequent één onderdeel: de laatste tien centimeter van de bodemplaat. 

Door de gecompliceerde regels die de FIA dit jaar heeft ingevoerd, klaagt elke coureur steen en been dat het inhalen vrijwel onmogelijk is. Niet alleen door de breedte van de auto's, maar ook door de grote hoeveelheid 'vuile' lucht achter de bolides. Coureurs geven aan dat ze een gat van 2 seconden moeten kunnen overbruggen om in te halen. Rij je binnen 1,5 seconden achter je voorligger? Dan heb neem je erg grote risico's omdat de auto dan zo weinig downforce heeft, dat een inhaalactie grote kans heeft te mislukken

Een grote boosdoener van dit probleem is de voorvleugel. Deze is zo gevormd om de draaiende lucht van de banden weg te sturen van de auto en daarmee ook de lucht achter de auto wegzuigt. Dit gebeurt ook bij de achterwielen, al was dit niet de bedoeling van de FIA. Bij het verbreden van de auto vergaten ze namelijk aan te geven dat teams de extra tien centimeter aan weerskanten niet mogen inzetten voor extra gaten, flappen of andere dingen. De auto's zijn van 1400mm naar 1600 mm gegroeid, maar het verbod op gaten en dergelijke bleef hangen op 700mm van de middenlijn van de auto. Dit geeft 100mm aan wetteloos gebied aan beide zijdes van de auto waar teams nu dankbaar gebruik van maken.

Bij Ferrari ging als eerste het lichtje branden dat er ongebruikte ruimte over was. Ze hebben snel de bodemplaat aangepast en hebben er wat gaten in geboord. Hiermee leiden ze lucht om de achterwielen heen zodat de diffuser zijn werk beter kan doen dan voorheen. Daarnaast zorgt dit ook voor een soepelere luchtstroom om de achterband zodat deze minder roet in het eten gooit voor de aerodynamica van de auto. Kortom, het zorgt voor nog meer onvoorspelbare luchtstromen achter de auto, maar verbetert de prestaties wel beduidend.

Ferrari is niet het enige team dat gaten (tyre squirt holes) in de bodemplaat gebruikt om de luchtstroom te beïnvloeden, andere teams zijn er inmiddels ook mee aan het experimenteren. De verwachting is dat de iedereen nog betere aanpassingen op dit gebied heeft doorgevoerd voor de GP van Spanje