Formule 1 gaat experimenteren met nieuwe halo TV-graphics

Weet u nog dat u keihard schreeuwde dat de halo uw beeld verpestte? Dat heeft de F1 blijkbaar gehoord, want ze gaan er tijdens TV-uitzendingen iets overheen animeren.

De halo blijft voor de fans en de coureurs een doorn in het oog. Maar de FIA blijft erbij dat het extra veilig is bij rondspattende wielen. Daarbij komt ook nog eens dat er bepaalde teenslipper-merchandising aan vast zit, dus die halo gaat nergens heen. Dus dan zit er nog maar een ding op: hem verbergen voor de tv-kijkers.

De graphic was al te zien bij de race in Baku (zie hier een voorbeeld op YouTube), maar de F1 heeft toegang tot veel meer informatie dan alleen de snelheid, versnelling en gas- en remgebruik. De halo-graphic moet dan ook nog voller gepropt worden met die extra informatie: "We have a number of data sets and we're going to try and add as much as we can that is available," aldus de director of broadcast, Dean Locke tegen Motorsport.

Maar echt gevoelige informatie hoeven we niet te verwachten. De teams geven deze simpelweg niet vrij, al laat Dean zich niet zomaar kennen: "Teams aren't going to give you anything that gives another team a competitive edge, but we can work with them. We still have things that we've already rolled out, like G-force and other elements, that we can build into that graphic. We can get that data, and various elements, to the viewing public and excite them a little bit."

Het idee voor de nieuwe manier om informatie in beeld te plaatsen komt rechtstreeks uit games. Hierin krijgen spelers op heel intuïtieve wijze informatie toegespeeld en dat moest de F1-fan ook gaan krijgen. Het idee was daar, maar de uitvoering liet nog even op zich wachten omdat de implementatie van de halo voor sommige teams wat meer voeten in de aarde had dan voor anderen. Pas toen ieder team zijn uiteindelijke halovorm had geïntroduceerd, kon de nieuwe tv-graphic geïntroduceerd worden. Oh, en even voor de duidelijkheid: volgens F1 technical producer Justin Laurie hadden ze dit idee al lang voordat ze er achter kwamen dat de halo zo'n groot stuk van het beeld zo opeisen.

Het TV-team van de Formule 1 loopt nu al tegen problemen aan met de nieuwe infographic. Sommige halo's hebben namelijk stickers met tekst daarop en dat zorgt voor de nodige onleesbaarheid. Hoe dat opgelost gaat worden, is nog niet duidelijk.